Tuesday , 23 April 2024

Επίδομα Θέρμανσης 2020-2021: Δικαιούχοι και οδηγίες για την αίτηση

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν τις αιτήσεις τους έως τις 10 Ιανουαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την επόμενη Τρίτη.

Εφέτος για πρώτη φορά η επιδότηση αφορά και άλλες μορφές θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο. Αυτές είναι το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ σε ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και βιομάζα – Pellet.

Επίδομα Θέρμανσης – Δικαιούχοι

Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Προκειμένου να πιστωθεί το ποσό στους δικαιούχους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
  1. Oι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxis.
  2. Eπιλέγουν τον οικισμό τους ανάμεσα σε περίπου 13.000 για τους οποίους έχει γίνει καταγραφή θερμοκρασιών, οι οποίες αποτελούν το “κλειδί” για τον υπολογισμό του επιδόματος. Στην περίπτωση που δεν βρίσκουν τον οικισμό τους θα επιλέγουν την ένδειξη “άλλος”. Έτσι το επίδομά τους θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του δήμου τους.
  3. Θα υποβάλουν αίτηση για το επίδομα και θα συνυποβάλουν όλα τα διαθέσιμα τιμολόγια έως τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.
  4. H πλατφόρμα θα κλείσει στις 10 Ιανουαρίου και εν συνεχεία το σύστημα θα υπολογίσει αλγοριθμικά το επίδομα του αιτουμένου.
Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
  • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος -υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης (κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης),
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Τα ποσά του επιδόματος

Το επίδομα θέρμανσης αρχίζει από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 650 ευρώ σε περιοχές όπου η ανάγκη θέρμανσης είναι μεγάλη.

Το τελικό ποσό του επιδόματος θα καθορίζεται βάσει του ταχυδρομικού κώδικα. Ήδη η απόφαση περιέχει έναν αναλυτικό πίνακα που κάνει αντιστοίχιση του κάθε ΤΚ με έναν συντελεστή. Αυτός ο συντελεστής, θα πολλαπλασιαστεί με ένα ποσό που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών μόλις τελειώσει η διαδικασία. Έπειτα θα προσαυξηθεί κατά 10% για κάθε παιδί του νοικοκυριού και έτσι θα προκύψει το τελικό επίδομα.

Επίσης, βάσει του ΤΚ θα προκύπτει αν κάποιος δικαιούται επιδότησης και για τα καυσόξυλα καθώς ενίσχυση για ξύλα δίνεται μόνο για τις περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2500 κατοίκων.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το επίδομα θα δίνεται σε αυτούς που έχουν αγοράσει καύσιμο τουλάχιστον διπλάσιας αξίας από το επίδομα. Αν κάποιος έχει για παράδειγμα επίδομα 200 ευρώ, θα πρέπει να αγοράσει καύσιμο με αξία τουλάχιστον 400 ευρώ για να πιστωθεί στο λογαριασμό του.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε δυο δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγοράς ως εξής:

Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουάριου 2021 στην πλατφόρμα έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *