Friday , 29 March 2024

Επανεκκίνηση της κτηματαγοράς από την επιστροφή της αντιπαροχής στη Θεσσαλονίκη

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί η οικονομική κρίση να έβαλε «φρένο» στην κτηματαγορά, ωστόσο το τέλος της πανδημίας σηματοδοτεί και την σταδιακή επανεμφάνιση της αντιπαροχής οικοπέδων με διαμερίσματα.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που γνώρισε μεγάλη άνθηση μέχρι και το 2008, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων είχαν τη δυνατότητα της απόκτησης ακινήτων και της είσπραξης μεγάλων χρηματικών ποσών από μισθώματα.

Ωστόσο, η αύξηση της φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ έβαλαν στον «πάγο» τη συγκεκριμένη διαδικασία για τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια αναθέρμανση στο πεδίο της αντιπαροχής, κυρίως στο κέντρο και στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγοι οι εργολάβοι οικοδομών που προτιμούν αντί να αγοράσουν, να έρθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων για να προχωρήσουν στην ανέγερση κτιρίων.

«Τα ποσοστά της αντιπαροχής είναι 40% για τον οικοπεδούχο και 60% για τον εργολάβο», σημείωσε ο κ. Γεωργάκος και εκτίμησε πως με το τέλος της πανδημίας, θα υπάρξει αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *