Saturday , 27 April 2024

Επενδυτική βαθμίδα: Μετεξεταστέα η ελληνική οικονομία από την Moody’s

Του Γ.Κατσιάνη

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που έγραψα για Το ανέκδοτο της ανάπτυξης εν μέσω ύφεσης – Thesseconomy.

Δυστυχώς, σήμερα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το “άρμα” της ελληνικής οικονομίας έχει… ξύλινες ρόδες!

Πώς άλλωστε να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα όταν η ΕΛΣΤΑΤ προβλέπει σήμερα χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,3%) έναντι της αρχικής υψηλότερης (2,5%) εκτίμησης για φέτος;

Για ποια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μιλάμε όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν πέρυσι στα 4,48 δισ. ευρώ έναντι 7,53 δισ. ευρώ το 2022 και οι εξαγωγές βαίνουν συνεχώς μειούμενες, την τελευταία διετία;

Την ίδια ώρα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγαθών αντιστοιχεί σε πάνω από 14,5% του ΑΕΠ ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών αντιστοιχεί στο 4,5% του ΑΕΠ, ποσοστά που είναι ιδιαιτέρως υψηλά.

Επιπλέον, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντιστοιχεί στο 6,3% του ΑΕΠ της χώρας ενώ και η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης λειτουργούν ανασταλτικά στην θετική εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει προς τα έξω η κυβέρνηση.

Αν λοιπόν λάβει κανείς υπόψιν του τους συγκεκριμένους δείκτες, θα καταλάβει γιατί η Ελλάδα δεν έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Όσο για τους χειροκροτητές των δήθεν οικονομικών επιτευγμάτων της κυβέρνησης, ας περιμένουν μέχρι την επόμενη αξιολόγηση από την Moody’s, τον Σεπτέμβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *