Tuesday , 23 April 2024

Επενδύσεις πάνω από 90 εκατ. ευρώ «τρέχουν» στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω των αναπτυξιακών νόμων-«Ψήφος εμπιστοσύνης» και από αμερικάνικες εταιρείες

Του Γ. Κατσιάνη

Κατά την χθεσινή του περιοδεία στο νομό Καβάλας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου αποκάλυψε ότι η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων 3908 και 4399, «τρέχει» δράσεις που ξεπερνούν τα τρία εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με τον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, έχουν εγκριθεί 258 επενδυτικά σχέδια ενώ με το νόμο 4399 του 2016  έχουν εγκριθεί 47 επενδυτικά σχέδια.                

«Από την εφαρμογή των δύο επενδυτικών νόμων, ωφελούμενοι είναι μέχρι στιγμής 63 επενδυτικοί φορείς, με το ποσό ενίσχυσης να υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Καράογλου.

Άλλωστε, η επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών σε παραγωγικές μονάδες των νομών της Βόρειας Ελλάδας όπου περιοδεύει, καταδεικνύει και το έκδηλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το επιχειρείν.

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην πατρίδα μας είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας, ο οποίος αφυπνίζεται χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου.

Ποιες είναι οι ξένες επενδύσεις

Οι αμερικάνικες επενδύσεις της Pfizer με τη δημιουργία digital hub, το οποίο θα απασχολεί 200 άτομα, της Cisco με τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων και της Millenium Films με τα νέα κινηματογραφικά στούντιο στη Θέρμη καθώς και το έντονο ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου αεροδιαστημικής Leonardo και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen για επενδύσεις σε Θεσσαλονίκη και Θάσο, αντίστοιχα, σηματοδοτούν τα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *