Friday , 29 March 2024

Επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων με… δωρεάν σπίτια και επιστροφή 10% των τόκων ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Του Γ. Κατσιάνη

Κλήρωση σπιτιών, διπλασιασμό των κερδών της φορολοταρίας και επιστροφή 10% των ετήσιων τόκων που καταβάλλουν για την πληρωμή στεγαστικών δανείων, είναι μερικές από τις συνολικά 21 παρεμβάσεις που προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) στην κυβέρνηση για την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων.

Ειδικότερα, το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει «να κληρώνονται τα κινητά και ακίνητα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από την ΑΑΔΕ και δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά τους», με το σκεπτικό ότι «το δημόσιο δεν έχει κάποιο όφελος από τη διατήρηση ενός χαρτοφυλακίου με μηδενικά έσοδα για μεγάλο διάστημα».

«Η παραχώρηση και η εκμετάλλευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων μόνο αύξηση των δημοσίων εσόδων θα αποφέρει. Μάλιστα να δίνεται η δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει ο φορολογούμενος και για επιχειρηματική χρήση», σημειώνει το ΟΕΕ.

Επιπλέον, το Οικονομικό Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ του διπλασιασμού του ποσού (2.000 ευρώ) της μηνιαίας κλήρωσης της φορολοταρίας από την ΑΑΔΕ, με συμμετοχή «μόνο των συνεπών φορολογουμένων» ενώ προτείνει και «επιστροφή 10% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση» για τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Τέλος, προτείνεται η «χορήγηση έκπτωσης έως 50% στο επιτόκιο αγορών της πιστωτικής κάρτας» καθώς και η δημοσίευση νέας πρόσκληση για το πρόγραμμα «επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19», με ισχύ επιδότησης μέχρι το τέλος του έτους. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *