Saturday , 20 April 2024

Επιδόματα εορτών και αδείας: Νόμιμη η επαναφορά τους, μένουν να γίνουν πράξη

Του Γ.Κατσιάνη

Μπορεί το τέλος της μνημονιακής περιόδου να άνοιξε τον δρόμο για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο εκτός ατζέντας παραμένει το ζήτημα της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα) και αδείας.

Οι βάσεις για την καταβολή των μόνιμων παροχών στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα μπήκαν με το νόμο 1082/1980, ο οποίος προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι «αι κατά τον Α. Νόμον 1777/1951 έκτακτοι οικονομικαί ενισχύσεις καταβάλλονται, ως επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, εις τους μισθωτούς εις το ακέραιον…”.

Ωστόσο, με το νόμο 3833/2010 επιβλήθηκε αρχικά αναδρομική μείωση των επιδομάτων εορτών και αδείας κατά 30%.

Ακολούθησε, ο νόμος 3986/2011 που αποσυνέδεσε το ύψος των επιδομάτων εορτών και αδείας από το βασικό μισθό και η οριστική τους κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2013 με το νόμο 4093/2012.

Ωστόσο, η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στις 22 Αυγούστου του 2022, δεν έφερε και την πολυπόθητη επαναφορά των επιδομάτων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ακόμα και το επίδομα που δόθηκε σε ένστολους, γιατρούς και νοσηλευτές είχε έκτακτο και όχι μόνιμο χαρακτήρα.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα και ενώ οδεύουμε προς την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, σχεδόν κανένα πολιτικό κόμμα (εκτός του ΚΚΕ) δεν έχει στην ατζέντα του την επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας, παρά το γεγονός ότι πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς έχουν επισημάνει έγκαιρα την αναγκαιότητα του, όπως είναι μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ και ο ΣΑΣΜΥ.

“Ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή», σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη. Τα επιδόματα εορτών και αδείας θα πρέπει να χορηγηθούν εκ νέου σε όλους τους κλάδους εργαζομένων στη βάση της λογικής του ν. 1082/1980”, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Θεωρώ ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ακούσει το αίτημα της κοινωνίας και θα πράξει τα δέοντα.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *