Thursday , 2 May 2024

Επιστολική ψήφος: 158 «Ναι» για τις ευρωεκλογές – Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Απορρίφθηκε η τροπολογία

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η ψηφοφορία
Στην ονομαστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη στη Βουλή μετά από αίτημα του ΚΚΕ, υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά 135, ενώ 6 δήλωσαν «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν τελικά το νομοσχέδιο επί της αρχής, καταγγέλλοντας ότι η ΝΔ με την τροπολογία που επέκτεινε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, τορπίλισε τη συναίνεση που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Κατά ψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας, που δήλωσε «παρών».
Αναλυτικά:
-Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές.
-Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 και κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
-Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 και κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
-Στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
-Στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
-Στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
-Στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και «παρών» τάχθηκαν 6 βουλευτές.

Η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές
Η τροπολογία για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε, καθώς δεν έλαβε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους. Τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ καταψήφισαν την τροπολογία. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ταχθεί αρχικά θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο μετά την κίνηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, που προκάλεσε αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε «τυχοδιωκτική», αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να δώσουμε στους συμπολίτες μας να ασκούν το δικαίωμα ψήφου πιο εύκολα χωρίς πρακτικά εμπόδια». Και πρόσθεσε ότι «εφόσον δεν συμπληρώνονται οι 200 ψήφοι η κυβέρνηση θα φέρει ξανά τη ρύθμιση, μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *