Wednesday , 1 May 2024

Επιστρέφουν από σήμερα οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα

Του Γ. Κατσιάνη

Χρειάστηκε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να “ξεπαγώσουν” οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.

Αν και η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αναγνωρίζει την αναδρομικότητα του μέτρου (για το διάστημα 14 Φεβρουαρίου 2012 ως και 31 Δεκεμβρίου 2023), η επαναφορά των τριετιών θέτει και πάλι σε επανεκκίνηση το εισόδημα εκατομμυρίων εργαζομένων.

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η ταχύτερη υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας κάτω από το 10%, γεγονός που άνοιξε και τον δρόμο για την εν μέρει επιστροφή στην κανονικότητα για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Με την γλώσσα των αριθμών

Έτσι, τους επόμενους μήνες υπολογίζεται ότι 100.000 εργαζόμενοι θα δουν να αυξάνεται το εισόδημα τους κατά 10% καθώς θα έχουν συμπληρώσει τριετία για το διάστημα πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος που προσλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2010, θα λάβει αύξηση 10% στον μισθό του, λόγω τριετίας, τον Ιανουάριο του 2025.

Όσον αφορά τους εργατοτεχνίτες, η αντίστοιχη αύξηση ανέρχεται στο 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και ως έξι τριετίες.

Ωστόσο, στην περίπτωση κατά την οποία ο μισθός ενός εργαζόμενου είναι μεγαλύτερος των νόμιμων αποδοχών, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει προκύπτουν, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *