Thursday , 25 April 2024

Επιστροφή στο… 2008 από την κατάρρευση των τραπεζών στις ΗΠΑ και την κρίση στην Credit Suisse; 

Του Γ. Κατσιάνη

Όταν φταρνίζονται οι ΗΠΑ, κρυώνει η Ευρώπη. 

Το είδαμε να συμβαίνει το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers και την επακόλουθη κρίση που κράτησε την χώρα μας επί 10 χρόνια σε μνημονιακό κλοιό.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα μια νέα κρίση πλήττει το τραπεζικό σύστημα και διαμορφώνει συνθήκες αστάθειας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Η κατάρρευση των Silicon Valley (SVB) και Signature Bank, μέσα σε 48 ώρες ήταν αρκετή για να επηρεάσει και την άλλοτε κραταιά Credit Suisse, η οποία μέσα σε λίγες ώρες είδε να κάνουν φτερά 3 δις ευρώ!

Όπως ήταν φυσικό, τα περισσότερα χρηματιστήρια όπως η Wall Street κατέγραψαν χθες σημαντικές απώλειες, με κάποιους να κάνουν λόγο για επιστροφή στο 2008. 

Όπως για παράδειγμα, ο οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση της Credit Suisse “Lehman moment”. 

Αναμφισβήτητα, η κατάσταση στην χρηματοπιστωτική αγορά είναι δύσκολη καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείει ένα νέο κραχ, λόγω υψηλής έκθεσης των τραπεζών σε ομόλογα της SVB ή της Credit Suisse.  

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη κρίση και δημοσιονομικές δεσμεύσεις που θα βάλουν και πάλι στον «πάγο» την ανάπτυξη για άλλη μια δεκαετία.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *