Thursday , 25 April 2024

Επιχειρηματίες εστίασης: “Ελέχθησαν πανελλαδικά 522.000 επιχειρήσεις και κλείσαμε για 400 που βρέθηκαν παράνομες”

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν «αποσπασματικές λύσεις”. Όπως επισημαίνουν “η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεωκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές”.

Μιλώντας στο thesseconomy.gr ο Τηλέμαχος Νικολετάτος, μέλος του συντονιστικού των 50 συλλόγων εστίασης, κατήγγειλε ότι σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 2.11.2020 “522.000 επιχειρήσεις ελέγχθησαν πανελλαδικά. Από αυτές βρέθηκαν να παρανομούν οι 400. Και μας έκλεισαν για 400 επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τα μέτρα;”.

“Ξέρουμε τι μας περιμένει” τόνισε ο κ. Νικολετάτος και συμπλήρωσε : “φοβόμαστε για τις επιχειρήσεις μας. Αυτή τη στιγμή τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Τι γίνεται με τις πρώτες ύλες καταστροφής; Ξέρετε τι μας απάντησε επιτελικός υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης όταν του είπαμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κλείσουν τα ψυγεία τους και ότι υπάρχουν λογαριασμοί ρεύματος της τάξης των 1800 ευρώ που πρέπει να πληρωθούν; Μας είπε “αν πληρώσετε ηλεκτρονικά το λογαριασμό θα έχετε έκπτωση 2 ευρώ!!!”

Ο κ. Νικολετάτος κατήγγειλε την πολιτεία για άγνοια διαχείρισης της κρίσης και των οικονομικών επιπτώσεων που φέρνει και αναρωτήθηκε με αφορμή την επιστρεπτέα προκαταβολή “ποιο μαγαζί σε ύφεση το βάζεις να μπει σε περαιτέρω δανεισμό; Για ποιο λόγο δε χρησιμοποιούμε φερ’ειπείν τα γερμανικά αντίμετρα; Ότι δηλαδή θα σου καλύψω το 75% για να μπορέσεις να πληρώσεις τις υποχρώσεις σου;”.

“Στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στο πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού, μας ζητήθηκε να βάλουμε όλοι πλάτη για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική και οικονομική κρίση και το κάναμε” επεσήμανε ο κ. Νικολετάτος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε λάθος χειρισμούς που συνεχίζονται έως σήμερα. “Αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη . Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές. Απαιτείταικεντρικός σχεδιασμός ώστενα αντιμετωπίσει την πανδημίααλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει” σημείώνουν στην επιστολή τους οι 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα και ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαβούλευση που θα βοηθήσει ώστε να γίνει αντιλητπό το πρόβλημα και να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *