Saturday , 20 April 2024

Εργατικά Κέντρα Β.Ελλάδας: Από 20% έως 45% η πραγματική ανεργία – Δυναμική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου στη ΔΕΘ

Από 20% έως και 45% κυμαίνεται η πραγματική ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία-εκτιμήσεις που παρέθεσαν σήμερα οι διοικήσεις των τοπικών Εργατικών Κέντρων κατά την καθιερωμένη κοινή σύσκεψή τους στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενόψει της ΔΕΘ. Παράλληλα διαμήνυσαν ότι τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας θα έχουν δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, υπογράμμισε ότι μετά από δέκα χρόνια των μνημονίων και δυόμισι της πανδημίας, κατά τα οποία «ασκήθηκαν περιοριστικές πολιτικές», οι εργαζόμενοι χρειάζονται τώρα «ενίσχυση των εισοδημάτων τους και κοινωνική προστασία» και ζήτησε ενίσχυση των ελέγχων και «δραστικά και άμεσα μέτρα για τα εργατικά ατυχήματα, που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας». Έρχεται, όπως είπε, «άλλος ένας δύσκολος χειμώνας για τους εργαζόμενους και είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα για τα εισοδήματα».

Ο γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, σημείωσε ότι, σε αντίθεση με τις τάσεις μείωσής τους στην Ευρώπη, στην Ελλάδα υπάρχει «ραγδαία αύξηση» εργατικών ατυχημάτων, με σαράντα νεκρούς φέτος εξαιτίας της αποδυνάμωσης των συμβάσεων εργασίας και της σύγχυσης αρμοδιοτήτων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη, στο πραγματικό της νούμερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, ξεπερνάει το 30%, αυτό έχει επιπτώσεις και στην αγοραστική δύναμη και στην τοπική οικονομία και η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει νέα λουκέτα με αποτέλεσμα κι άλλοι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, να βρεθούν στην ανεργία. “Αυτός που αμείβεται με ένα ποσό που είναι κάτω από το επίδομα ανεργίας για μας δεν μπορεί να θεωρηθεί εργαζόμενος”, τόνισε ο ίδιος και επισήμανε επίσης τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, τις κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ και εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν το μετρό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. “Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης χρειάζεται αλήθεια. Όχι καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Ευελπιστούμε ότι σε αυτή την αναθάρρηση του εργατικού κινήματος γίνονται κινήσεις στοχευμένες και ο κόσμος μπορεί να δείξει ένα νέο πρόσωπο διεκδίκησης”, πρόσθεσε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Χαρακτηριστικές ήταν , επίσης, οι εκτιμήσεις για ανεργία πάνω από 35% στο νομό Φλώρινας, πάνω από 25% στο νομό Κοζάνης, 45% στην Έδεσσα και πάνω από 40% στην Ξάνθη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *