Thursday , 28 March 2024

Ερευνα: Η ανοσία στον κορωνοϊό μετά από μόλυνση, φτάνει στους έξι μήνες

Μία μικρή αλλά σημαντική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέδειξε πως η «κυτταρική ανοσία» στον πανδημικό ιό SARS-COV-2 υπάρχει μετά από έξι μήνες σε άτομα που είχαν ήπια συμπτώματα ή καθόλου υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχουν κάποιο επίπεδο προστασίας τουλάχιστον για αυτό το χρονικό διάστημα.

Επιστήμονες που παρουσίασαν τα ευρήματα, από 100 ασθενείς με Covid-19 που δεν νοσηλεύτηκαν, δήλωσαν «καθησυχαστικοί» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε σπάνιες περιπτώσεις δεν μπορούν να μολυνθούν δύο φόρες από την ασθένεια.

«Ενώ τα ευρήματα μας κάνουν να είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι για τη δύναμη και τη διάρκεια της ανοσίας που δημιουργείται μετά την μόλυνση από SARS-COV-2, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ», δήλωσε ο Πολ Μος, καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, εκ των επικεφαλής της έρευνας, ενώ πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν πολλά να μάθουμε πριν φθάσουμε στην πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της ανοσίας του ιού».

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δεν έχει ελεγχθεί και επικυρωθεί από ανεξάρτητους ειδικούς, αλλά δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα bioRvix, αναλύθηκε το αίμα 100 ασθενών έξι μήνες αφ’ ότου πέρασαν ελαφριά ή χωρίς συμπτώματα την νόσο και βρέθηκε ότι αν και τα επίπεδα των αντισωμάτων ορισμένων ασθενών είχαν μειωθεί, η ανταπόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων παρέμεινε ισχυρή.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το μέγεθος της ανταπόκρισης των Τ-λεμφοκυττάρων διέφερε και συγκεκριμένα ήταν σημαντικά υψηλότερη στα άτομα που εκδήλωσαν συμπτώματα παρά στους ασυμπτωματικούς.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους: είναι πιθανόν ότι η υψηλότερη κυτταρική ανοσία προσφέρει καλύτερη προστασία απέναντι στην αναμόλυνση των ανθρώπων που είχαν αναπτύξει συμπτώματα ή αντίστοιχα ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι σε καλύτερη θέση για να καταπολεμήσουν τον ιό χωρίς την ανάγκη πρόκλησης ευρείας ανοσολογικής ανταπόκρισης.

Ειδικοί που δεν είχαν άμεση συμμετοχή στην έρευνα δηλώνουν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά και θα προστεθούν στις γνώσεις για την εν δυνάμει ανοσολογική προστασία κατά του Covid-19.

Την στιγμή που 46 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά αναμόλυνσης είναι πολύ σπάνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *