Thursday , 25 April 2024

Ερντογάν: Νικητής με 52,1% για 11η φορά σε εκλογές- Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας επικράτησε με περίπου 52,1% έναντι 47,9% του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο των εκλογών με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες και ξεκινά την τρίτη θητεία του στην προεδρία.

Άλλα 5 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια πρόεδρος της Τουρκίας μετά την επικράτησή του στις πιο διχαστικές εκλογές των τελευταίων χρόνων στη γείτονα χώρα, που παραλίγο να απειλήσουν την κυριαρχία του. Εμφανίστηκε πάνω σε λεωφορείο της προεκλογικής καμπάνιας του στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης κι ευχαρίστησε τους Τούρκους ψηφοφόρους που του εμπιστεύτηκαν εκ νέου την τύχη της χώρας.

Τα αγκάθια της οικονομίας
Για τους επενδυτές το μείζον θέμα τώρα είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα εμμείνει στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του που προκάλεσε εκροή κεφαλαίων από την Τουρκία, ενώ για τους ηγέτες στη Δύση το ερώτημα είναι κατά πόσον η Άγκυρα θα παραμείνει το προβληματικό παιδί του ΝΑΤΟ πατώντας σε δύο βάρκες και διατηρώντας τους ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ μαίνεται ο πόλεμος την Ουκρανία. «Είναι μια πύρρειος νίκη για τον Ερντογάν. Μπορεί να παραμένει στην εξουσία, αλλά η νέα θητεία του θα είναι γεμάτη προκλήσεις από την οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική», εκτιμά ο Νιχάτ Αλί Οζτσάν του Ιδρύματος Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα. Οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτη μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, άλλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα κεντρικών τραπεζών ανά την υφήλιο που αύξησαν τα βασικά τους επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό «Ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ερντογάν είναι απίθανο να υιοθετήσει μια ορθόδοξη οικονομικά πολιτική», λέει ο Βολφγκάνγκο Πίκολο, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. Από την πλευρά του ο Ερτζάν Εργκιουζέλ της Barclays Plc θεωρεί ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στην Τουρκία παρά τη νίκη Ερντογάν, ενώ άλλοι ειδικοί, όπως ο Τσαγρί Κουτμάν της KNG Securities αναμένουν περαιτέρω αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα τουρκικά ομόλογα.

Συνέχεια στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν
Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν αναμένεται να επιμείνει στο μεσολαβητικό του ρόλο όσον αφορά στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, αφού εξασφάλισε άλλη μια παράταση πριν από δύο εβδομάδες. Ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει επίσης να προωθήσει την ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να απέχει από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία θεωρώντας τις αντιπαραγωγικές, αναφέρει το Bloomberg.

Δεν κέρδισε τους Τούρκους ο «εθνικιστής» Κιλιτσντάρογλου
Μετά τα αποτελέσματα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έβαλε σε λειτουργία μια πιο εθνικιστική στάση, υποσχόμενος να απελάσει εκατομμύρια Σύρους και Αφγανούς, μια κίνηση όμως που δεν συνοδεύτηκε με επιτυχία. Ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής υποψήφιος που κέρδισε το 5% στον πρώτο γύρο, υποστήριξε στη συνέχεια τον Ερντογάν και όχι τον Κιλιτσντάρογλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *