Saturday , 20 April 2024

Ετοιμάζονται οι κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό στα νησιά του Β.Αιγαίου – Αποδοκιμάστηκε στη Σάμο σήμερα ο Ν.Μηταράκης

Κοινή συνέντευξη τύπου για τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 & 23 Ιανουαρίου (ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη  μεταναστευτική κρίση και την υπέρμτερη επιβάρυνση των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα παραθέσουν αύριο Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 στις 13:00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και οι  Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου κ.κ. Στρατής Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος. Από την πλευρά του ο “νεόκοπος” υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, που επισκέφθηκε σήμερα τη Σάμο και τη Λέσβο (δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) σε δηλώσεις του έθεσε ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και τις επιστροφές στην Τουρκία ή στη χώρα καταγωγής των μεταναστών όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου. Στη Σάμο ο κ.Μηταράκης δέχτηκε αποδοκιμασίες από ομάδα κατοίκων κατά τη μετάβαση του στην υπό κατασκευή νέα κλειστή δομή στη θέση Ζερβού, ενώ στη Λέσβο δεν επισκέφθηκε τελικά το ΚΥΤ της Μόριας,όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Λέσβος

Κληθείς στη Λέσβο να σχολιάσει τις αντιδράσεις των πολιτών και ιδιαίτερα τις εν λόγω κινητοποιήσεις στις 22 και 23 του μηνός, με γενική απεργία στο Αιγαίο, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση, είμαι νησιώτης βουλευτής ο ίδιος. Γνωρίζω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται φυσικά να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές. Γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και στην Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά».

Με τα σημερινά δεδομένα την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης του νησιού, αναμένεται να νεκρώσουν σχεδόν τα πάντα στην πόλη της Μυτιλήνης στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για το μεταναστευτικό που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορειου Αιγαίου, αν και παραμένει θολό το τοπίο για μια σειρά από υπηρεσίες – καταστήματα όπως
τα καταστήματα των Τραπέζων, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, τα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου, γνωστό καφέ στο κέντρο της πόλης με ιδιοκτήτη από την Αθήνα, ενδεχομένως και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σχετικά με τα σχολεία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αύριο  Δευτέρα, με πιθανότερη απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 22/01/2020.

Κλειστές δομές

Βασική προϋπόθεση, πάντως, για να υπάρχει επιτυχές αποτέλεσμα στις προτεραιότητες που έθεσε, σύμφωνα με τον κ.Μηταράκη, είναι η δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο. Όσον αφορά, ωστόσο, τη Λέσβο, η θέση δημιουργίας της νέας δομής δεν έγινε γνωστή ούτε σήμερα.

Ο υπουργός συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη, των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου και του γενικού γραμματέα πρώτης υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

Σημειωτέον, επίσης, ότι ο κ. Μηταράκης δεν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας, όπως είχε προγραμματιστεί καθώς, όπως είπε, «δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα».

Για τα επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες ούτε από τον περιφερειάρχη ούτε από τους δημάρχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αρκέστηκε να πει ότι «είχαμε μία χρήσιμη συνάντηση και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις». Ούτε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχε στη σύσκεψη δεν έκανε δηλώσεις.

Σάμος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέφθηκε νωρίτερα και τη Σάμο, όπου επίσης τόνισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών μεταναστών προς τα νησιά.

Μαζί με τον ειδικό γραμματέα πρώτης υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ όπου συναντήθηκαν με στελέχη της Διοίκησης του Κέντρου και τη Υπηρεσίας Ασύλου. Ακολούθησε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με τη συμμετοχή του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλεξάνδρο Λυμπέρη και στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και ξεχωριστή συνάντηση με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζο. Κατά τη μετάβαση του στην υπό κατασκευή νέα κλειστή δομή στη θέση Ζερβού, ομάδα κατοίκων αποδοκίμασε τον υπουργό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *