Friday , 3 May 2024

Ευκαρπία Σερρών: Γιόρτασε το… χωριό της μπουγάτσας – Περίπου 30 μπουγατσατζήδες έψησαν 320 κιλά μπουγάτσας

«Περίπου 2.000 μερίδες μπουγάτσας μοιράστηκαν δωρεάν στους επισκέπτες που βρέθηκαν χθες το βράδυ στη «Γιορτή της μπουγάτσας» στην Ευκαρπία Σερρών», λέει στο thesseconomy.gr το μέλος του Συλλόγου Ευκαρπιωτών του νομού Σερρών Θεσσαλονίκης, μπουγατσατζής Μιχάλης Τσολακίδης. Και διηγείται ότι «περίπου 30 μπουγατσατζήδες -που εργαζόμαστε στη Θεσσαλονίκη- συμμετείχαμε και φέτος στη γιορτή. Ψήσαμε 320 κιλά μπουγάτσας με κρέμα και τυρί. Η χαρά μας ήταν μεγάλη γιατί πέρα από το να… τέρψουμε τους ουρανίσκους των συγχωριανών μας είχαμε την ευκαιρία να τους δείξουμε και πώς παρασκευάζεται η μπουγάτσα με στόχο να προσελκύσουμε νέα παιδιά στο επάγγελμα αλλά και να μάθουν πώς παρασκευάζεται το νόστιμο αυτό έδεσμα. Ακολούθησε και λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες» προσθέτει χαμογελώντας ο κ. Τσολακίδης.

Από το 2010 η «Γιορτή της μπουγάτσας»
Η ιδέα για τη γιορτή… γεννήθηκε μέσα στο Σύλλογο Ευκαρπιωτών του νομού Σερρών Θεσσαλονίκης. Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσολακίδης «επειδή οι περισσότεροι από το χωριό είμαστε μπουγατσατζήδες, μια χρονιά που πήγαμε στο χωριό να ψηφίσουμε σε πολιτικές εκλογές, σκεφτήκαμε να ψήσουμε 20-30 ‘πλάκες’ μπουγάτσα για να κεράσουμε και τους μεγαλύτερους συγχωριανούς μας. Βλέποντας τη χαρά και την απήχηση που είχε η πράξη μας σκεφτήκαμε τον επόμενο χρόνο να διοργανώσουμε τη γιορτή της μπουγάτσας. Κι έτσι καθιερώθηκε από τον Ιούλιο του 2010 να κάνουμε τη γιορτή στο χωριό μας. Από πέρσι τα ηνία πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ευκαρπίας Σερρών και η γιορτή συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία».

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ευκαρπίας
«Είναι ένα πολιτιστικό έθιμο που θέλουμε να το συνεχίσουμε γιατί αποτελεί και παράδοση του τόπου μας», λέει στο thesseconomy.gr. η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ευκαρπίας Δόμνα Καφετζή. Από το χωριό μας πολλά άτομα είναι επαγγελματίες μπουγατσατζήδες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στην Ευκαρπία από πολύ παλιά δραστηριοποιούνται τεχνίτες στην μπουγάτσα. Την εκδήλωση για πρώτη φορά πέρσι το καλοκαίρι ( Ιούλιο του 2022) τη διοργάνωσε ο Σύλλογός μας. Μια και ο Σύλλογος Ευκαρπιωτών, οι μπουγατσατζήδες που μένουν στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν λόγω διαφόρων υποχρεώσεων, ενδιαφερθήκαμε εμείς ως Πολιτιστικός Σύλλογος. Με τη βοήθειά τους και την αρωγή του δήμου Βισαλτίας πραγματοποιήσαμε και φέτος με μεγάλη επιτυχία τη γιορτή όπου περίπου 2.000- 3.000 άτομα γεύτηκαν και απόλαυσαν τη μπουγάτσα της Ευκαρπίας Σερρών που με τέχνη και μεράκι έφτιαξαν οι μπουγατσατζήδες συμπατριώτες μας», λέει η πρόεδρος του συλλόγου κ. Καφετζή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *