Friday , 3 May 2024

Ευρωβουλή: «Στα Τέμπη έγινε κρατικό έγκλημα» είπε η Μ. Καρυστιανού – Έγινε δεκτή η αναφορά της

«Θα έδινα τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω», είπε συναισθηματικά φορτισμένη πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθας, Μαρία Καρυστιανού μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Βολές» κατά του υπουργού Μεταφορών
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», με πόνο ψυχής, απευθυνόμενη στον Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή ήταν καταπέλτης: «Πλέον είστε μια μειοψηφία, εσείς και οι υποστηρικτές σας». Αναφερόμενη σε όσα δήλωσε στην Εξεταστική για τα Τέμπη ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, δήλωσε πως «κατέθεσε αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο» από ‘ασφαλές περιβάλλον’». Συνέχισε «τόλμησε να αναφερθεί σε εμάς, λέγοντας ότι ο πόνος μας θα έπρεπε να είναι βουβός, ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή» και απευθυνόμενη στον άνθρωπο που βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου είπε, «ακούγοντάς σας, σκέφτηκα τί λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν εσάς δεν μπόρεσαν να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας για ανθρώπους σαν κι εσάς. Η κοινωνία οραματίζεται τη δικαιοσύνη και την ταφή όσων εκπροσωπείτε».

Το «μπάζωμα» του χωραφιού
Με τα συναισθήματά της να ξεχειλίζουν από οργή και θυμό σημείωσε πως «αυτά που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα αλλά είναι πραγματικά. Δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα κρατικό έγκλημα, με θέσεις που δεν αγγίζονται». Στην ομιλία «ποταμό» μίλησε για το μπάζωμα του χωραφιού που συγκρούστηκαν τα τρένα, κάνοντας λόγο για το «πιο γρήγορο έργο της ελληνικής κυβέρνησης» και με δόση ειρωνείας μίλησε για την «ταχύτερη διαδικασία στην Ελλάδα» καθώς «βρέθηκαν 620.000 ευρώ κι έγινε το θαύμα. «Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τον Έλληνα εισαγγελέα, όπου μπαίνουν οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Ακούγαμε από τους υπουργούς τα τελευταία 8 χρόνια να μιλούν για τεράστια κονδύλια που αφορούν την αναβάθμιση του συρμού. Οι μηχανοδηγοί που γνώριζαν, έστελναν υπομνήματα, όχι πως άλλαζε και κάτι. Φανταστείτε να είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκοτωθούν. Ακόμη η ανώτατη ποινή φαντάζει άδικη», πρόσθεσε λαμβάνοντας το χειροκρότημα όλης της αίθουσας.

Ευρωβουλή: «Η υπόθεση θα μείνει ανοιχτή»
Η εισηγήτρια της επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για το έγκλημα στα Τέμπη απευθύνθηκε στη Μαρία Καρυστιανού και ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή.Με τη φράση «σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή», η εισηγήτρια της επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για το έγκλημα στα Τέμπη απευθύνθηκε στη Μαρία Καρυστιανού και ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή. Ήταν μια ομόφωνη απόφαση και στην αίθουσα επικράτησε συγκίνηση, καθώς αρκετός κόσμος βούρκωσε ακούγοντας την ομιλία της μητέρας της 19χρονης Μάρθης που ήταν μεταξύ των 57 θυμάτων. «Η αναφορά πάει στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών ”LIBE”, στην επιτροπή Μεταφορών ”TRAN” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παραμένει ανοιχτή. Θα ζητήσουμε και μία γραπτή ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε η Εσθονή, Γιάνα Τοόμ, κλείνοντας την Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ μετά την αποψινή συνεδρίαση με κεντρικό πρόσωπο την κ. Καρυστιανού που εκπροσώπησε τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *