Friday , 29 March 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Αποφάσισε την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη –«Δεν κρύφτηκα πίσω από την ασυλία»

«Δεν κρύφτηκα» πίσω από την ασυλία μου» δήλωσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και πρόσθεσε «αντίθετα, με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων (JURI) ζήτησα την άρση της ασυλίας μου και την επίσπευση της διαδικασίας. Ουδέποτε κατηγορήθηκα για λήψη αμοιβών συνεργατών μου ή παράνομη εκταμίευση κονδυλίων του προϋπολογισμού. Δεν έχω καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη Δικαιοσύνη».

Η Ευρωβουλή
Στην ψηφοφορία στην επιτροπή JURI αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη με μικρή πλειοψηφία. Από τα 16 παρόντα μέλη, 9 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας (S&D, RE και Πράσινοι), 6 ψήφισαν κατά (ΕΛΚ και ECR) και 2 απείχαν (ID). Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωβουλής, «το Κοινοβούλιο δεν διαπίστωσε στοιχεία fumus persecutionis, δηλαδή πραγματικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η πρόθεση που διέπει τη νομική διαδικασία μπορεί να είναι να βλάψει την πολιτική δραστηριότητα ενός βουλευτή, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη».

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ. Σε επιστολή που είχε υποβληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor’s office) -με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022- αναφέρεται ότι υπήρξαν εικαζόμενες παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις, τις οποίες η κ. Σπυράκη φέρεται να γνωρίζει:

-Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

-Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο βοηθό και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για τον δεύτερο βοηθό.
Στη συνέχεια, η κ. Σπυράκη εξόφλησε στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται πιθανή ποινική ευθύνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *