Saturday , 27 April 2024

Εφαρμογή που προβλέπει την πορεία εξάπλωσης οποιασδήποτε πυρκαγιάς παραμένει ανενεργή, εδώ και έξι χρόνια!

Του Γ. Κατσιάνη

Στα… αζήτητα παραμένει εδώ και έξι χρόνια(!) μια πρωτοποριακή εφαρμογή που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την πορεία εξάπλωσης οποιασδήποτε πυρκαγιάς.

Πρόκειται για την πλατφόρμα FLIRE, η οποία υλοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 2015, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE.

«Η εφαρμογή παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα σενάρια επέκτασης κάθε πυρκαγιάς αναλύοντας τις καιρικές συνθήκες αλλά και την καύσιμη ύλη που είναι συγκεντρωμένη στις περιοχές από όπου διέρχονται οι φλόγες», τόνισε η ερευνήτρια του προγράμματος και ερευνήτρια φυσικών καταστροφών, Χρυσούλα Παπαθανασίου.

Παρά την αξιοπιστία της εφαρμογής και το ενδιαφέρον που υπήρξε από διάφορους φορείς της Πολιτείας, όπως δήμους, περιφέρειες και Πολιτική Προστασία, ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία.

«Δυστυχώς, η πλατφόρμα δεν αξιοποιήθηκε ούτε στην περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου έχασαν την ζωή τους 103 άνθρωποι», δήλωσε η κα Παπαθανασίου.

Σήμερα, με την μισή χώρα να βρίσκεται στις φλόγες και πάνω από 500.000 στρέμματα γης να έχουν μετατραπεί σε στάχτη, η κα Παπαθανασίου εκτιμά πως η FLIRE είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

«Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο πρόβλεψης για τις πλημμύρες», σημείωσε η ερευνήτρια του προγράμματος.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *