Wednesday , 24 April 2024

Ζητούνται αντιπυρετικά και αντιβιοτικά φάρμακα

Είδος προς… εξαφάνιση αποτελούν τα αντιπυρετικά φάρμακα και οι αντιβιώσεις στα φαρμακεία.

Η έξαρση των ιώσεων κυρίως στα παιδιά, έχει ωθήσει πολλούς φαρμακοποιούς να αναζητούν φάρμακα από φαρμακείο σε φαρμακείο για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Για παγκόσμια πρόβλημα έκανε λόγο το μέλος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, Αθανάσιος Παπαθανάσης, ο οποίος απέδωσε την κατάσταση στο έλλειμμα παραγωγής πρώτων υλών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. 

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα γρίπης έστειλαν στο γιατρό 25% περισσότερα νεογνά και παιδιά μέχρι 4 ετών, 50% περισσότερα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών και 20% περισσότερους ενήλικες όμως η συχνότητα των επισκέψεων στο γιατρό ήταν αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν την πανδημία το 2019.

“Χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας τόνισε ότι “η χορήγηση του φαρμάκου δεν μπορεί να είναι μία εμπορική συναλλαγή”.

“Είναι η ολοκλήρωση μιας ιατρικής διαδικασίας η οποία ξεκινά με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση, τη διάγνωση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων του ασθενούς ώστε να αρχίσει και η αποθεραπεία του”, υπογράμμισε και σημείωσε ότι η πρόσφατη νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά 18%.  

“Να γίνει κατανοητή σε όλους η αναγκαιότητα νομοθέτησης της χορήγησης όλων των φαρμάκων μόνο ύστερα από συνταγογράφηση τους από το γιατρό”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *