Saturday , 27 April 2024

Ζωή μέσα σε φορμόλη

Του Γ. Κατσιάνη

«Χαίρομαι που θα συζητήσουμε για κάτι άλλο εκτός από την πανδημία. Υπάρχουν και άλλα, σημαντικά πράγματα που γίνονται…», σχολίασε γνωστός επιστήμονας σε ραδιοφωνικό σταθμό όπου κλήθηκε για να καταθέσει τις απόψεις του πάνω σε ιατρικά ζητήματα.

Είναι μια άποψη με την οποία συμφωνώ απόλυτα, δεδομένου ότι η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση, η οποία πλήττει την υφήλιο, εδώ και 20 μήνες.

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, δεδομένης της απώλειας που έχουμε καθημερινά σε ανθρώπινες ζωές.

Όμως, ποια είναι η ιδιαιτερότητα ενός τραγικού γεγονότος, το οποίο επαναλαμβάνεται καθημερινά επί 600 συνεχείς ημέρες και παραμένει άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα;

Ποια είναι η διαφορετικότητα σε μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται σαν την… «Ημέρα της Μαρμότας;».

Βεβαίως, οι ερωτήσεις είναι ρητορικές και απευθύνονται στους διαχειριστές της ψηφιακής ενημέρωσης, πολλοί από τους οποίους διακατέχονται από μία εμμονή ως προς την προβολή του θέματος.

Δηλαδή η καθημερινότητα μας είναι ένα απέραντο νοσοκομείο, όπου καταγράφονται μόνο κρούσματα, νεκροί και μέτρα;

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να είναι άξιο προβολής και αντικείμενο ενημέρωσης;

Ως δημοσιογράφος, θεωρώ ότι η μονοδιάστατη ενημέρωση αντίκειται στους κανόνες της πλουραλιστικής καταγραφής των γεγονότων.

Με απλά λόγια, στην εποχή της πανδημίας, τι θέση έχουν η ζωή, η φιλία, η αγάπη, η οικονομία, η θρησκεία, η τεχνολογία, η διασκέδαση;

Παραμένουν στα αζήτητα, σύμφωνα με τους digital opinion leaders.   

Δεν πιστεύω σε σενάρια συνωμοσίας που θέλουν την κατάσταση όπου ζούμε σήμερα να έχει υποδειχθεί από ανώτερες δυνάμεις και αόρατα συμφέροντα.

Πιστεύω όμως ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και η πανδημία είναι μέρος της καθημερινότητας αλλά όχι τα πάντα στη ζωή μας.

Εκτός και αν θέλουν η ζωή μας να ξεκινά και να τελειώνει με την πανδημία.

Μόνο που τότε η ζωή μας θα μοιάζει με σενάριο των κινηματογραφικών ταινιών «Πανδημία»  και «Contagion».

Τελικά, πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ της εικονικής πραγματικότητας και της πραγματικότητας;#tv100skg #smarteconomytv100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *