Thursday , 2 May 2024

Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα: Με ποιες εκδηλώσεις γιορτάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου (ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904) στη Μακεδονία και στη Θράκη, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 157 της 25/2/1969 (ΦΕΚ 46/11.3.1969).

Οι σημερινές εκδηλώσεις
Σήμερα, Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 10.00 το πρωί τελέστηκε δοξολογία – επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και αρτοκλασία με την επιμέλεια του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς». Στις 10.20 π.μ. ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας στον ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου. Λίγο αργότερα, τις 10.45 π.μ. πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στις προτομές των Μακεδονομάχων στην πλατεία Μακεδονομάχων (μεταξύ των οδών Αγίας Σοφίας και Πλάτωνος – έναντι της εκκλησίας της Παναγίας Αχειροποιήτου) από πολιτικούς και τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, ενώ την περασμένη Παρασκευή έγιναν ομιλίες στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Μήνυμα Ν. Χριστοδουλίδη για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα
«Οι σχέσεις κυπριακού και μακεδονικού Ελληνισμού, διά μέσω της ιστορικής μας πορείας, χαρακτηρίστηκαν από την αγωνιστική συμπόρευση. Μια συμπόρευση που προέκυπτε από τα εθνικά αντανακλαστικά, που ενεργοποιούνταν σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές», τόνισε σε γραπτό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους -με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Παύλου Μελά- η οποία πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους αγώνες των Κυπρίων για τη Μακεδονία, με αφορμή την ανακήρυξη σε αντεπιστέλλον μέλος της ΕΜΣ, του Κύπριου ιστορικού, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου. Το γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου – η προγραμματισμένη παρουσία του οποίου δεν κατέστη εφικτή, λόγω του έκτακτου συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. – ανέγνωσε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης. «Η διασύνδεση Κύπρου – Μακεδονίας αποτελεί ένα ξεχωριστό μοτίβο προσφοράς στον εθνικό κορμό, μέσα από τον οποίο μετουσιώνονται σε πράξεις, οι έννοιες του πατριωτισμού και της εθνικής προσφοράς», τονίζεται μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του Κύπριου Προέδρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *