Thursday , 28 March 2024

“Ημέρα Μνήμης”-Κ.Ζέρβας: Φάρος κατά του ρατσισμού το Μουσείο Ολοκαυτώματος -Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ως πάρκου μνήμης

Την προσωπική του προσήλωση στον στόχο της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος αλλά και της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας ως πάρκου μνήμης κατά τον καλύτερο αλλά και ταχύτερο δυνατό τρόπο τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα των σημερινών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Από τον χώρο μπροστά από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου φιλοξενήθηκε σήμερα η εκδήλωση μνήμης για τους 45.000 Εβραίους πολίτες της Θεσσαλο΄νικης που αφανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο κ. Ζέρβας έστειλε για ακόμη μία φορά το μήνυμα ότι η δέσμευσή του για δημιουργία πάρκου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας «με τον καλύτερο και συντομότερο δυνατό τρόπο και με αυτονόητη την κεντρική θέση του γλυπτού που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα δεν πρέπει ποτέ να τεθεί εν αμφιβόλω».
Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναφορικά με την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι θα αποτελέσει «φάρο κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, μια αναμμένη δάδα τιμής και μνήμης».

Οι εκδηλώσεις τελέστηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, άρχισαν με επιμνημόσυνη Δέηση (Ασκαβά) στις 12:00 στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας- Θράκης Σ. Καλαφάτη, τον Πρέσβη του Ισραήλ Y. Amrani. τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα, τον Εκπρόσωπο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Β.Ελιέζερ, τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δ. Σαλτιέλ, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα και την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Β.. Πατουλίδου, ενώ η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναφέρθηκες στη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, τονίζοντας ότι “θα είναι το μεγάλο εμβληματικό στίγμα στη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος και θα της δώσει λόγο και παρουσία στο μέλλον”.

Ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο από την πλευρά του για εθνική υποχρέωση καθιέρωσης της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *