Sunday , 28 April 2024

ΗΠΑ: Ελεύθερος ο Ντόναλντ Τραμπ – Δήλωσε αθώος ότι έκρυβε απόρρητα έγγραφα για πυρηνικά ακόμα και μέσα στο μπάνιο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο δικαστήριο του Μαϊάμι περίπου στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή κράτησε παρανόμως διαβαθμισμένα έγγραφα όταν αποχώρησε από το Λευκό Οίκο και είπε ψέματα σε αξιωματούχους που επιχείρησαν να τα ανακτήσουν. Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Τοντ Μπλανς, δήλωσε αθώος για λογαριασμό του τέως Αμερικανού προέδρου. O ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει, ενώ δεν καταβλήθηκε εγγύηση. Ο Τραμπ έδωσε δακτυλικά αποτυπώματα πριν από την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).

Στο πλευρό του υποστηρικτές του
Η αυτοκινητοπομπή του εγκατέλειψε το δικαστικό μέγαρο λίγα λεπτά πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), ενώ υποστηρικτές του φώναζαν συνθήματα όπως «Αγαπούμε τον Τραμπ» και τον επευφημούσαν. Υποστηρικτές του που φορούσαν καπελάκια με το σύνθημα Make America Great Again και κρατούσαν αμερικανικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο και φώναζαν συνθήματα όπως “Το Μαϊάμι υπέρ του Τραμπ” και “Οι Λατίνοι υπέρ του Τραμπ”, τη στιγμή που η αυτοκινητοπομπή του έφτανε στο κτίριο.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις
Οι ειδικοί προβλέπουν μια μακρά δικαστική περιπέτεια για τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα, ο οποίος φιλοδοξεί να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ είναι ο πρώτος -νυν ή τέως- πρόεδρος που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, αλλά αυτό δεν έχει μειώσει τις ελπίδες του να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο. Μέχρι στιγμής οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου δεν έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων. Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα την προχθές Δευτέρα δείχνει ότι το 81% των Ρεπουμπλικανών εκτιμά ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι πολιτικά υποκινούμενες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να προηγείται κατά πολύ των άλλων υποψηφίων για το χρίσμα. Ο Τραμπ κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι ενορχηστρώνει την ομοσπονδιακή υπόθεση για να υπονομεύσει την προεκλογική του εκστρατεία. Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *