Saturday , 20 April 2024

Η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον και οι Κούρδοι

Του Γ. Κατσιάνη

Όσοι αναμένουν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο, κατά την διήμερη (ιδιωτική) επίσκεψη του στην χώρα μας, μάλλον θα απογοητευτούν.

Ο λόγος είναι ότι η Άγκυρα αποφάσισε να κατευνάσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να πετάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό του «κακού παιδιού» που την συνοδεύει, εδώ και καιρό.

Όχι επειδή την ενδιαφέρει η υστεροφημία της αλλά επειδή θέλει να φανεί ότι ξέρει να τηρεί τις ισορροπίες όταν ο κλοιός των διεθνών πιέσεων σφίγγει γύρω της.

Όπου διεθνείς πιέσεις, η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον, η οποία συνεχίζει να βομβαρδίζει την τουρκική πλευρά με ανακοινώσεις, υποδείξεις και δηλώσεις.

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο Μπάϊντεν αποτέλεσε την αφετηρία της νέας πολιτικής που εφαρμόζει ήδη η Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Η συνέχεια δόθηκε  με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, όπου μετά την επιβολή κυρώσεων, η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα έχει δύο επιλογές: είτε να τους επιστρέψει στη Ρωσία, είτε να τους απομακρύνει από την χώρα.

Η Ουάσιγκτον κλείνει το μάτι στους Κούρδους

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ενισχύει τις σχέσεις της με τους Κούρδους, μετά το διάλλειμα της θητείας Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόσφατη επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Συρία και συγκεκριμένα στις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόϊ Χουντ και ο αναπληρωτής, απεσταλμένος για τη Συρία, Ντέιβιντ Μπράουνσταϊν είχαν επαφές με  εκπροσώπους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου και αρχηγών φυλών από την Ράκκα.

Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη υψηλού επιπέδου επίσκεψη αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Βορειοανατολική Συρία, γεγονός που καταδεικνύει και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *