Friday , 26 April 2024

Η Άγκυρα σχεδιάζει να «παγιώσει» την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, στο ΥΕΘΑ ο Κ. Μητσοτάκης

Στην αντεπίθεση περνά η Άγκυρα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 28 ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών σχετικά με την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Με δηλώσεις του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει πως «δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο και στέλνει μήνυμα ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας τουρκικής θέσης για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, η οποία  αποτυπώνεται και στην πρόταση της για τη σύσταση κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Κ. Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της Άγκυρας και εξετάζοντας τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεχής κινητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο βάζει προσωρινά «πάγο» στα σενάρια περί αντικατάστασης των αρχηγών των γενικών επιτελείων, γεγονός που αναμένεται να γίνει μετά το Σεπτέμβριο.

Αύριο, Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) και θα ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο για τις τρέχουσες εξελίξεις ενώ θα ξεναγηθεί και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *