Thursday , 28 March 2024

Η ένταση στο Αιγαίο, το «κρυφό χαρτί» της Αθήνας, ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας και το κενό εξουσίας στην Ουάσιγκτον

Του Γ. Κατσιάνη

Κάποιοι επιχείρησαν να παραλληλίσουν την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο, με τα γεγονότα της εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974.

Πρόκειται για ατυχή σύγκριση, η οποία στερείται σοβαρότητας και ανήκει στη σφαίρα της υπερβολής.

Καταρχήν, σήμερα στο «τιμόνι» της Ελλάδας βρίσκεται μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία στους 13 μήνες της θητείας της έχει επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, όπως ο Έβρος.

Αντίθετα, πριν από 46 χρόνια, τα ηνία της χώρας κρατούσε παράνομα μια ομάδα στρατιωτικών, ο επικεφαλής της οποίας μάλιστα (Δ. Ιωαννίδης) ανέτρεψε πραξικοπηματικά τον Εθνάρχη Μακάριο και άνοιξε την πόρτα στον «Αττίλα», γράφοντας την μελανότερη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Την ίδια ώρα, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, το καθεστώς Ετσεβίτ ετοιμαζόταν  πυρετωδώς επί μήνες για να εισβάλλει στην Μεγαλόνησο, μετά τις δύο αναβολές υλοποίησης του σχεδίου από τις ΗΠΑ (1964,1967).

Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να επανασυστήσει την πάλαι ποτέ… οθωμανική αυτοκρατορία, με την εφαρμογή αναθεωρητικής πολιτικής, είτε στο Αιγαίο, είτε στην Μεσόγειο, είτε στη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι γεγονός ότι υπάρχει «κενό εξουσίας», λόγω της αδυναμίας Τράμπ να διαχειριστεί την υπόθεση του κορωνοϊού, από τον οποίο και θα ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ανάλογο όμως κλίμα εσωστρέφειας επικρατούσε και πριν από 46 χρόνια στις ΗΠΑ, λόγω της εμπλοκής Νίξον στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που οδήγησε στην μετέπειτα παραίτηση του από την θέση του προέδρου.

Αυτό, λοιπόν, το κενό στην Ουάσιγκτον επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και σήμερα η Άγκυρα για να εφαρμόσει την πολιτική της στο Αιγαίο, μέσω απειλών.

Μόνο που η σημερινή, ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μίσθωση των θαλασσίων οικοπέδων σε ξένες εταιρίες ενέργειας, υιοθετώντας το «μοντέλο» της Κύπρου.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπει τέλος στο κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να «παγιώσει» στο Αιγαίο η Άγκυρα και η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς  ενδιαφέροντος, ως παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης και όχι ως θύμα του τουρκικού επεκτατισμού.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *