Saturday , 20 April 2024

Η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας φέρνει αυξήσεις στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών

Στη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού τοπίου προχωρά η κυβέρνηση, με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020.

Οι ελαφρύνσεις, ύψους 1,2 δις ευρώ που προκύπτουν από την μείωση των φορολογικών συντελεστών συνεπάγονται έμμεση αύξηση του εισοδήματος για χιλιάδες νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αλλαγές

Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 22% στο 9% για εισοδήματα ως και 10.000 ευρώ, αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή της νέας φορολογικής κλίμακας από την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του έτους, χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δούνε σημαντική αύξηση των αποδοχών τους, λόγω μείωσης της παρακράτησης φόρου.  

Εξίσου σημαντική είναι και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά μία ποσοστιαία μονάδα (1%) για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, μισθωτός με μεικτές αποδοχές 1.200 ευρώ το μήνα και δύο παιδιά, θα δει τις καθαρές αποδοχές του να αυξάνονται από τα 922 ευρώ στα 937 ευρώ, δηλαδή μηνιαία αύξηση 15 ευρώ και 180 ευρώ, ετησίως.

Επιπλέον, το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 8.636 ευρώ, με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, απαιτείται η κάλυψη του 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους.

Επίσης, μετά την φετινή μείωση του φορολογικού συντελεστή  από 28% σε 24% και την μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *