Tuesday , 23 April 2024

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άνοιξε το δρόμο για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με τη συναίνεση του γονέα. Η σχετική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Τα εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι τα mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους από ότι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%. Εκτιμάται πως έτσι θα επιτευχθεί τελικά ανοσία σε ποσοστό 80% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Από τα έως τώρα στοιχεία, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν ένα σοβαρό σύνδρομο, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς των νόσων, δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Ενδεικτικά αναφέρεται από τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν σημειώθηκε όμως κανένας θάνατος.

Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η παχυσαρκία, ένα ποσοστό που αγγίζει το 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες 31%, νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα.

“Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους” τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *