Saturday , 20 April 2024

Η εισβολή στο Καπιτώλιο, ο καταστροφικός καπιταλισμός και το bitcoin

Του Γ. Κατσιάνη

Παρακολουθώντας  την εισβολή Αμερικανών πολιτών στο Καπιτώλιο και τις σκηνές αλλοφροσύνης που ακολούθησαν, με τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τις δεκάδες συλλήψεις, προβληματίστηκα.

Καταρχήν, αναρωτήθηκα πως μία χώρα που φημίζεται για τον υψηλό δείκτη ασφάλειας στην τήρηση των μέτρων προστασίας προσώπων, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση εκλεγμένοι εκπρόσωποι του αμερικανικού λαού, λειτούργησε τόσο ερασιτεχνικά, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά το σύμβολο της Δημοκρατίας να μετατραπεί σε πεδίο μάχης;

Επιπλέον, διερωτήθηκα πως οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, όπως είναι η αστυνομία και το FBI, πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο;  

Όμως το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι πως χιλιάδες πολίτες μετατράπηκαν σε πολιορκητικό κριό του απερχόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου (Ντ. Τραμπ), ο οποίος μέχρι και χθες αρνούνταν  να παραδώσει την εξουσία στο νέο πρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν;

Καταστροφικός καπιταλισμός

Πρόκειται για ερωτήματα που λίγο ως πολύ κάνατε και εσείς στους εαυτούς σας, βλέποντας αυτές τις εικόνες.   

Είναι γεγονός ότι τέτοιου είδους φαινόμενα επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο την άποψη ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου διαμορφώνονται νέα δεδομένα στη διεθνή πολιτική και την οικονομία.  

Για κάποιους μπορεί να ευθύνεται ο καταστροφικός καπιταλισμός που επικαλείται η γνωστή συγγραφέας του Δόγματος του Σοκ, Ναόμι Κλάϊν, η οποία σε πρόσφατο άρθρο της στον Guardian έκανε λόγο για το New Deal της οθόνης, όπου στο μέλλον «τα σπίτια μας δεν θα είναι ποτέ ξανά αποκλειστικά προσωπικοί χώροι και παράλληλα, μέσω των υψηλών ταχυτήτων της ψηφιακής συνδεσιμότητας, θα λειτουργούν ως σχολείο, ιατρείο, γυμναστήριο και ενδεχομένως, ως φυλακή. Βεβαίως, για πολλούς από εμάς, τα σπίτια μας ήδη είχαν μετατραπεί σε εργασιακούς χώρους 24ωρης λειτουργίας και σε στέκια αποκλειστικής ψυχαγωγίας πριν από την πανδημία».

Bitcoin

Την ίδια ώρα πάντως όπου και οι οικονομίες του πλανήτη εξακολουθούν να νοσούν από την πανδημία, η ραγδαία άνοδος του κρυπτονομίσματος (bitcoin), η αξία του οποίου έσπασε το «φράγμα» των 30.000 δολαρίων προστίθεται στη νέα πραγματικότητα.

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι σήμερα υπάρχουν 57 ΑΤΜ bitcoin στη χώρα μας; Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο των καθημερινών μας συναλλαγών για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, λόγω της υπέρογκης αξίας του.

Όμως θεωρώ ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή οικονομία, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), της ανάπτυξης δικτύων 5G και της εικονικής πραγματικότητας είναι πλέον γεγονός.

Δεν ξέρω αν η πανδημία αποτέλεσε την αφετηρία για την επιτάχυνση αυτών των αλλαγών, γνωρίζω όμως ότι «μια κρίση καθιστά αυτονόητο ότι μέχρι χθες φάνταζε αδιανόητο», όπως θα έλεγε και ο νομπελίστας, ιδρυτής της Οικονομικής Σχολής του Σικάγου, Μίλτον Φρίντμαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *