Friday , 19 April 2024

«Η Θεσσαλονίκη να μην παραμείνει εγκλωβισμένη σε παρωχημένες αντιλήψεις»

Του Κώστα Ιακώβου,

Εντεταλμένου αιρετού δημοτικού συμβούλου Δ. Θεσσαλονίκης

Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τόπο συνάντησης των ανθρώπων κάθε ηλικίας, το μέρος όπου κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, στην «καρδιά» της πόλης μας. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που υλοποιεί η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Δημοτών της, εντάσσεται και η πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του μνημειακού άξονα από την οδό Εγνατία ως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης.

Η πρόταση της ομάδας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που επικράτησε στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, στόχος των οποίων είναι ο μετασχηματισμός της Αριστοτέλους σε άξονα περιπάτου μητροπολιτικού χαρακτήρα με το σύνολο της κεντρικής ζώνης να αποδίδεται στους πεζούς.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν την δημιουργία διαφόρων «δωματίων», κύρια χαρακτηριστικά των οποίων είναι άλλοτε διάφορα δένδρα, όπως φοίνικες και μανόλιες και άλλοτε, το νερό. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αυτές οι καινοτόμες παρεμβάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής από διάφορους εκφραστές της μίζερης αντίληψης που έχουν για την πόλη μας. Μια αντίληψη, η οποία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε παρέμβαση επιχειρείται, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της αισθητικής της Θεσσαλονίκης. 

Μια αντίληψη, οι εκφραστές της οποίας στο παρελθόν επιχείρησαν να απαξιώσουν ως φαραωνικό το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και στη συνέχεια, το αποδέχτηκαν ως ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο. Έτσι και τώρα, επιμένουν να εγείρουν ενστάσεις για διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα για ποιο λόγο να τοποθετηθούν φοίνικες ή μανόλιες και πάει λέγοντας. 

Πέραν όμως αυτής της πρωτοβουλίας, που άλλωστε δεν αιφνιδιάζει κανέναν μιας και ήταν πολιτική και προγραμματική δέσμευση του ίδιου του δημάρχου, αξίζει να τονιστεί ότι εντάσσεται σε μία σειρά μεγάλων παρεμβάσεων – δεν είναι δηλαδή μία μεμονωμένη απόφαση.

Οι δύο πλατείες του ιστορικού κέντρου Ελευθερίας και Διοικητηρίου, οι παρεμβάσεις στο Καπάνι, στη Δημητρίου Γούναρη, στην οδό Ελένη Ζωγράφου μαζί με την ανάπλαση της ΔΕΘ και την ολοκλήρωση του μετρό οδηγούν σε μια ριζικά νέα και λειτουργική εικόνα του κέντρου της πόλης. Παράλληλα το επόμενο διάστημα ξεκινούν και οι εκτεταμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές με έργα αστικής αναζωογόνησης.

Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω τους θιασώτες αυτών των παρωχημένων αντιλήψεων ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας έχουν όραμα και σχέδιο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Ας δούνε πρώτα τα έργα που δρομολογούνται και υλοποιούνται και μετά ας κρίνουν την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής αρχής. Διότι, είμαι βέβαιος ότι τότε θα μείνουν ικανοποιημένοι και θα συμφωνήσουν για την αρτιότητα του αποτελέσματος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *