Friday , 19 April 2024

Η κυβέρνηση επαναφέρει το τέλος χαρτοσήμου στα επιχειρηματικά δάνεια που κατήργησε το ΣτΕ!

Του Γ. Κατσιάνη

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η διατήρηση του τέλους χαρτοσήμου στα επιχειρηματικά δάνεια.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κήρυξε το Νοέμβριο του 2020, παράνομη την επιβολή τελών χαρτοσήμου σε έντοκα μη τραπεζικά δάνεια.

Ωστόσο, με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του δημοσίου προβλέπεται η  επαναφορά του τέλους χαρτοσήμου 2,4% στα δάνεια μεταξύ των επιχειρήσεων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021!

«Όσες επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς, που νόμιμα διαθέτουν στην αλλοδαπή και βρίσκουν δάνεια από την αλλοδαπή, θα αποφεύγουν την καταβολή του χαρτοσήμου, επειδή οι δανειακές αυτές συμβάσεις θα εκτελούνται στο εξωτερικό. Οι λοιπές επιχειρήσεις, που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες, θα επιβαρύνονται με αυτό το τέλος χαρτοσήμου. Αυτές οι τελευταίες είναι κατά τεκμήριο οι μικρότερες επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας και ζήτησε την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Μάλιστα, το Οικονομικό Επιμελητήριο επισημαίνει την ανάγκη μεταρρύθμισης του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου, γιατί, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, είναι ένας νόμος που ισχύει εδώ και 91 χρόνια (ΠΔ 28/28-07-1931).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *