Thursday , 25 April 2024

Η “Μήδεια” δεν θα διακόψει τους εμβολιασμούς – Σε επιφυλακή οι δήμοι

Δεν διακόπτεται τελικά η διαδικασία των εμβολιασμών, η οποία έτσι κι αλλιώς εξελίσσεται μετ’ εμποδίων λόγω και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα στην έκτακτη συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα.

Επιπλέον, συζητήθηκε ο συντονισμός όλων των δήμων της χώρας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα τις επόμενες ημέρες.about:blank

Οι δήμοι επιστρατεύονται και για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, αφού καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδιαλιάς τόνισαν την ανάγκη οι δήμοι, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας.

Από αύριο και σε δύο φάσεις η «Μήδεια»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε χθες, η κακοκαιρία θα φτάσει στη χώρα μας αύριο το μεσημέρι, από τα δυτικά και τα βόρεια.

Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπουν ότι η πρώτη φάση της «Μήδειας» αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή (13-14/02) με τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία.
  • Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια.
  • Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
  •  Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά.

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα ως Τρίτη , όταν τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά, για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι τα εξής:

  • Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
  • Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
  • Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο
Συστάσεις από την ΓΓΠΠ

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε συστάσεις προς τους πολίτες καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και να περιορίσουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *