Friday , 19 April 2024

Η μετάβαση της Ελλάδας από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, λόγω πανδημίας

Του Γ. Κατσιάνη

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχουν τεθεί σε λειτουργία δεκάδες ψηφιακές εφαρμογές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της καθημερινότητας μας.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας από τους πρώτους κιόλας μήνες, αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Έτσι, εκτός από τις πλατφόρμες gov.gr και τις άυλης συνταγογράφησης, στην ζωή μας μπήκαν μεταξύ άλλων οιψηφιακές διαδικασίες της έκδοσης προσωρινής άδειας οδήγησης, της έναρξης ατομικής επιχείρησης, της παραλαβής πιστοποιητικών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ψηφιακή ακαδημία πολιτών, ο νέος κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης, το μητρώο διαδικασιών Δημοσίου και η θεσμοθέτηση του προσωπικού αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.                              

Ψηφιακές συνεργασίες

Την ίδια ώρα, στην ψηφιακή εποχή εισέρχονται δήμοι, πανεπιστήμια και επιμελητήρια, οι οποίοι προχωρούν στη σύναψη συμφωνιών για την εναρμόνιση τους με τα νέα δεδομένα.  

Πρόσφατα, στη Θεσσαλονίκη, η Cisco υπέγραψε εννιά μνημόνια συνεργασίας με φορείς της Βόρειας Ελλάδας και έπεται… συνέχεια.  

Στόχος είναι η παροχή τεχνογνωσίας για την προσαρμογή των φορέων στη νέα, υβριδική πραγματικότητα.

«Οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, διότι οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν τη νέα πραγματικότητα και από την πλευρά μας, θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο senior account manager δημοσίου τομέα της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος.  

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και συνέβαλλε στην προσαρμογή της καθημερινότητας μας στην ψηφιακή εποχή.

Άλλωστε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί την πλέον αποτελεσματική «ασπίδα» ασφάλειας έναντι οποιασδήποτε υγειονομικής κρίσης, καθώς εφαρμόζεται σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η οικονομία, η εκπαίδευση, η απασχόληση και η υγεία.       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *