Sunday , 28 April 2024

Η οικονομία του άνθρακα ως ευκαιρία ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα

Του Γ. Κατσιάνη

Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα.

Πρόκειται για την γεωργία του άνθρακα ή αλλιώς ανθρακοδεσμευτική γεωργία (Carbon Farming).

Κύρια χαρακτηριστικά της οικονομίας του άνθρακα είναι ότι προτείνει την υιοθέτηση πράσινων και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών και υποστηρίζει μια γεωργία με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπλέον, επιδίωξη του μοντέλου της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, καθώς περιλαμβάνει καλλιεργητικές πρακτικές που έχουν στόχο όχι μόνο τη μείωση της έκλυσης του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά και την αύξηση της δέσμευσής του, γεγονός το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σταδιακά σε μια γεωργία με θετικό πρόσημο στο περιβάλλον.

Αυτή είναι η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και της νέας ΚΑΠ, η οποία παρέχει κίνητρα και ανταμείβει τους παραγωγούς – διαχειριστές γης που υιοθετούν πρακτικές που οδηγούν σε δέσμευση άνθρακα.

Ποιες είναι όμως ακριβώς οι ευκαιρίες που φέρνει η οικονομία του άνθρακα στον γεωργικό τομέα και πως μπορούν οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και οι εταιρείες αγροδιατροφής να τις αξιοποιήσουν;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν ειδικοί (φωτογραφία) σε ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο “Νικόλαος Γερμανός”.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διοργανώνεται από την Enviromentrics, την AgroΑpps και το Foodscale Hub στο πλαίσιο της 30ης Agrotica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *