Wednesday , 24 April 2024

Η οικονομική κρίση και η καραντίνα αύξησαν τη χρήση αγχολυτικών φαρμάκων στην Ελλάδα

Αυξήθηκε η χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων την περίοδο της πανδημίας. Μιλώντας σήμερα το πρωί στο OPEN TV ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσων Νίκος Φουτούλης τόνισε ότι “παρατηρήσαμε ότι υπάρχει αύξηση σε συνταγογραφούμενα αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα γύρω στο 25% και γύρω στο 40% στα μη συνταγογραφούμενα. Όλα αυτά, βάσει της έρευνας που διεξήχθη έχουν «ρίζες» στην καραντίνα, στον εγκλεισμό και στην απαγόρευση μετακινήσεων με ό,τι συνεπάγεται ο «αποκλεισμός» των νήσων από την υπόλοιπη χώρα” είπε ο κ. Φουτούλης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσων τόνισε ότι το ψυχικό κόστος του lockdown είναι σημαντικό και δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Παράλληλα, ανέφερε ότι στη διάρκεια της καραντίνας αρκετοί ήταν εκείνοι που αντί να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να τον συμβουλευτούν είτε τροποποίησαν μόνοι τους τις δοσολογίες είτε -ακόμα χειρότερα- «δανείστηκαν» αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά ή ηρεμιστικά χάπια από συγγενείς και φίλους χωρίς να απευθυνθούν στο γιατρό για την εκτίμηση της κατάστασης της ψυχικής τους υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης εντοπίζει την αύξηση της χρήσης αγχολυτικών ή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Μιλώντας στο thesseconomy είπε ότι “υπάρχει μία σαφής αύξηση στη χρήση τέτοιων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παρατηρείται μάλιστα και σε νεαρές ηλικίες και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *