Tuesday , 19 March 2024

Η πανδημία μπλόκαρε τις παραδόσεις νέων οχημάτων και έβαλε «φωτιά» στις τιμές

Του Γ. Κατσιάνη

Σε… τεστ υπομονής θα υποβληθούν όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο.

Η έλλειψη ημιαγωγών (Πώς η πανδημία δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών προϊόντων | Thesseconomy) έχει μπλοκάρει τις παραγγελίες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ως και… έξι μήνες(!) αναμονή για την παράδοση νέων οχημάτων.

«Έχω παραγγείλει 80 νέα αυτοκίνητα και με έχουν ενημερώσει ότι δεν θα τα παραλάβω πριν από τον… Ιούνιο του 2022», δήλωσε στο thesseconomy.gr, ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.

Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα  μεγάλες εταιρείες να χρησιμοποιούν τα οχήματα που διαθέτουν ήδη για να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Αυξήθηκαν οι τιμές των νέων αυτοκινήτων

Την ίδια ώρα, η έλλειψη οχημάτων έχει αυξήσει τις τιμές των νέων οχημάτων ως και 30%.

Η μείωση της παραγωγής, λόγω έλλειψης ημιαγωγών, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αλλά και η αύξηση των υλών και των μεταφορικών αποτελούν τα κύρια αίτια για την αναπροσαρμογή των τιμών, ακόμα και στα οχήματα μικρού κυβισμού ως 1.200 κ.ε.

«Αυτοκίνητα που κόστιζαν 10.000 ευρώ, πλέον, πωλούνται πάνω από 12.000 ευρώ», σημείωσε ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.

Να σημειωθεί ότι σε πολλά εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων εφαρμόζονται σήμερα προγράμματα περιορισμού του χρόνου εργασίας, ημέρες διακοπών, εργασία μικρής διάρκειας, προγράμματα άδειας ή προσωρινής ανεργίας.#tv100skg #smarteconomytv100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *