Thursday , 25 April 2024

Η σκιά του κορωνοϊού σκεπάζει τις προσδοκίες για επανεκκίνηση του τουρισμού

Του Γ. Κατσιάνη

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει για άλλο ένα μήνα και συγκεκριμένα μέχρι και τις 19 Ιουλίου, τα περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο λόγος είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την επανεκκίνηση του τουρισμού για μια αγορά, από την οποία η χώρα μας δέχεται περισσότερο από τρία εκατομμύρια τουρίστες, ετησίως.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η χώρα μας παραμένει ασφαλής προορισμός, τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι μεταλλάξεις κρατούν εγκλωβισμένους τους Βρετανούς τουρίστες στην Γηραιά Αλβιώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η  ΤUI Βρετανίας ανακοίνωσε χθες ότι ακυρώνει τα πακέτα διακοπών σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας μέχρι τις 4 Ιουλίου 2021, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει.

Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τις απώλειες που θα έχουν ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Ρόδος, οι οποίες αποτελούν «πρώτη επιλογή» για τους Βρετανούς τουρίστες.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Αντίθετα, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Γερμανία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI Γερμανίας, Μάρικ Αντριζάκ, η Ελλάδα έχει ισχυρή ζήτηση ενώ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η TUI Fly θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 πτήσεις, με προορισμούς την Κρήτη, την Ρόδο και την Κέρκυρα.

Ανάλογη και η εικόνα και για την αμερικανική αγορά, η οποία παρά τις απευθείας πτήσεις της United Airlines από Ουάσιγκτον για Αθήνα, δεν μπορεί να καλύψει το κενό της βρετανικής αγοράς.

«Θεωρώ υπερβολικό τον στόχο που τέθηκε εξαρχής φέτος για προσέλκυση του 50% των τουριστών του 2019 (σ.σ. 15 εκατ. επισκέπτες)», δήλωσε στο thesseconomy.gr ο τουριστικός πράκτορας, Στέφανος Χατζημανώλης  και εκτίμησε πως θα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Ακόμα και έτσι, εκτιμώ πως θα είμαστε ικανοποιημένοι αν φέτος έχουμε τον ίδιο αριθμό τουριστών με πέρυσι (σ.σ. 7 εκατομμύρια επισκέπτες)», σημείωσε ο κ.  Χατζημανώλης.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *