Saturday , 27 April 2024

Ο ρόλος της Ελλάδας στο πρόγραμμα DIANA του ΝΑΤΟ

Του Γ.Κατσιάνη

Πριν από τρία χρόνια, τα εργαστήρια Οπτικής Αναλυτικής, Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας και Οπτικής Υπολογιστικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), κατέλαβαν την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα, στο διαγωνισμό δεδομένων (data challenge), στο πλαίσιο του διεθνούς συνέδριου πάνω στα στρατιωτικά συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών (ICMCIS 2021) που διοργάνωσε το πρακτορείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ.

Η διάκριση αυτή άνοιξε το δρόμο για την μετέπειτα συμμετοχή συνολικά τεσσάρων ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας (ΕΚΕΤΑ, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, ΙΤΕ Πατρών και Ηρακλείου) στο πρόγραμμα Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το πρόγραμμα DIANA

Στόχος του προγράμματος είναι η συνεργασία του στρατιωτικού προσωπικού με νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), ερευνητές και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για την επίλυση κρίσιμων προκλήσεων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.  

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, οι κβαντικές τεχνολογίες, η βιοτεχνολογία και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα αποτελούν τα πεδία στα οποία θα αναπτυχθεί η διμερής συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 2023 το ΝΑΤΟ προκήρυξε διαγωνισμό, στον οποίο καλούσε startups να υποβάλλουν προτάσεις για να ενταχθούν, σε τρεις στρατηγικούς τομείς ενδιαφέροντος: ενέργεια, ασφάλεια πληροφοριών και εφαρμογές τηλεπισκόπησης και επιτήρησης.

Μεταξύ των 1.300 και πλέον προτάσεων που κατατέθηκαν, το “πράσινο φως” έλαβαν μόλις 44 startups, μεταξύ των οποίων και μία ελληνική (SOTIRIA Technology).

Σε πρώτη φάση, οι νεοφυείς επιχειρήσεις του πρoγράμματος DIANA θα λάβουν σε πρώτη φάση χρηματοδότηση 100.000 ευρώ η καθεμιά, με τη δυνατότητα της επιπλέον επιδότησης έως και 300.000 ευρώ, τα επόμενα χρόνια.

Διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος είναι ο καθηγητής, Deeph Chana, ο οποίος θα παρουσιάσει το DIANA στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 10-13 Απριλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *