Sunday , 28 April 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο των ακινήτων

Του Ηλία Χείτα, CEO & Founder Iarts

Είναι δεδομένο ότι ζούμε στην εποχή μας μιας τεχνολογικής επανάστασης, που θα αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας, στον τρόπο εργασίας μας, στις επιστήμες και γενικά σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή, έχει η τεχνητή νοημοσύνη για την οποία γίνονται καθημερινά πολλές συζητήσεις, άλλες για τα θετικά και άλλες για τα αρνητικά της αποτελέσματα.  Σαν κάθε τι καινούργιο, είναι λογικό στην αρχή να μας τρομάζει, αφού το άγνωστο είναι η βασική πηγή του φόβου. Επομένως είναι χρήσιμο να αφιερώσουμε χρόνο στο να μάθουμε τι πραγματικά είναι.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ικανότητα μηχανών και υπολογιστικών συστημάτων να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα μάθησης, τη λήψη αποφάσεων, την αναγνώριση αντικειμένων, την επίλυση προβλημάτων και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν μοντέλα μηχανικής μάθησης, για να επεξεργάζονται δεδομένα, να εξάγουν πληροφορίες και να προβλέπουν αποτελέσματα. Το κρίσιμο στοιχείο το οποίο θα καθορίσει την αξιοπιστία του συστήματος είναι τα δεδομένα.

Πάμε να δούμε τη διαφορά με τα μέχρι τώρα, non-AI υπολογιστικά συστήματα.

Ένα πρόγραμμα υπολογιστή που δεν είναι AI, είναι προγραμματισμένο να επαναλαμβάνει την ίδια εργασία με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. Φανταστείτε ένα ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να φτιάχνει συνδετήρες λυγίζοντας μια μικρή λωρίδα σύρματος. Παίρνει τις λίγες ίντσες σύρματος και κάνει τις ίδιες ακριβώς τρεις στροφές κάθε φορά. Όσο συνεχίζει να του δίνεται σύρμα, θα συνεχίσει να το λυγίζει σε συνδετήρες. Δώστε του ένα ωμό μακαρόνι, ωστόσο, και απλά θα το σπάσει. Δεν έχει την ικανότητα να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να λυγίζει μια λωρίδα σύρματος. Θα μπορούσε να επαναπρογραμματιστεί, αλλά δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε μια νέα κατάσταση από μόνο του.

Τα AI, από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να μαθαίνουν και να λύνουν περίπλοκα και δυναμικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν αντιμετωπίσει πριν. Ένα παράδειγμα συναντάμε στο imagerecognition όπου το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνει να αναγνωρίζει και να ξεχωρίζει πρόσωπα σε φωτογραφίες, ακόμα και όταν αυτά τα πρόσωπα ανήκουν σε νέα άτομα που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο σύστημα προηγουμένως.

Η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο των ακινήτων

Από νωρίς στην iarts αντιληφθήκαμε ότι το ΑΙ έρχεται με μεγάλα και γρήγορα βήματα. Για αυτό το λόγο από το 2020 έχουμε αρχίσει να ενσωματώνουμε την τεχνητή νοημοσύνη στο μεσιτικό πρόγραμμα Real Status, πρώτα εκπαιδεύοντας δικά μας μοντέλα για αναγνώριση φωτογραφιών, εκτίμηση τιμής και έλεγχο παραγωγικότητας, φτάνοντας στο σήμερα να εκπαιδεύουμε το chatGPT το οποίο διαθέτει μοντέλα για κάθε σκοπό.

Αρχικά, για όσους είναι πιο διστακτικοί για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, να τους καθησυχάσω λέγοντας ότι ο κλάδος της κτηματαγοράς είναι αυτός που θα νιώσει τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις. Ο ανθρώπινος παράγοντας θα εξακολουθήσει, τουλάχιστον για πολύ καιρό ακόμα, να παίζει πρωτεύων ρόλο στις συναλλαγές ακινήτων, καθώς οι προσωπικές σχέσεις, η ενσυναίσθηση και οι ικανότητες διαπραγμάτευσης δεν μπορούν να αντικατασταθούν από μηχανές.

Ακόμα και η ιδια η εκτίμηση των ακινήτων δεν μπορεί να είναι έγκυρη αν δεν επισκεφθεί το ακίνητο ένας πιστοποιημένος εκτιμητής.   

Επιπλέον, η ανθρώπινη επαφή προσφέρει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και ασφάλειας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα από μηχανές. Πολλοί πελάτες θα προτιμήσουν να έχουν τη στήριξη και τη συμβουλή ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αγοράς ή πώλησης ακινήτου, καθώς αισθάνονται ότι έχουν κάποιον που να τους καθοδηγεί και να τους υποστηρίζει σε κάθε βήμα.

Παρόλα αυτά, η αγορά των ακινήτων παραμένει μία από τις πιο ανταγωνιστικές και απαιτητικές αγορές στον κόσμο. Οι επαγγελματίες στον χώρο αυτό έχουν ανάγκη από τα καλύτερα εργαλεία για να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επομένως, είναι σημαντικό για τις κτηματομεσιτικές εταιρείες να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο και να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης διατηρώντας και βελτιώνοντας παράλληλα τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ποια είναι το οφέλη του ΑΙ για ένα μεσιτικό γραφείο

  1. Προβλέψεις και αναλύσεις με μεγάλη ακρίβεια: Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν μεγάλο όγκο δεδομένων και να παράγουν προβλέψεις και αναλύσεις με μεγάλη ακρίβεια, βοηθώντας τους επαγγελματίες στον κλάδο να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις. Πως θα σας φαινόταν αν το CRM σας μπορούσε να προβλέψει τι είδους ακίνητα θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην περιοχή σας στο μέλλον και από ποιας εθνικότητας αγοραστές;
  • Αυτοματοποίηση εργασιών: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελέσει αυτόματα διάφορες εργασίες, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο άρα και το κόστος που απαιτούνται για αυτές τις διαδικασίες. Ένας ψηφιακός agent στην ιστοσελίδα σας για παράδειγμα μπορεί να μιλάει με τους χρήστες, να καταλαβαίνει τις ανάγκες τους και να δρομολογεί ενέργειες μέσα στο CRM σας.
  • Αναβάθμιση της επικοινωνίας: Η εξέλιξη του ΑΙ είναι πολύ γρήγορη. Από την αναγνώριση φωτογραφιών, περάσαμε στην παραγωγή εικόνων και πλέον μιλάμε για δημιουργία video από απλό κείμενο. Η πλατφόρμα https://openai.com/sora μπορεί να μετατρέψει μια περιγραφή σας σε ρεαλιστικό video. 
  • Βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη: Εργαλεία όπως οι εικονικοί βοηθοί (chatbots) μπορούν να προσφέρουν  άμεση ανταπόκριση σε ερωτήσεις και αιτήματα των πελατών, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία τους.
  • Αύξηση της παραγωγικότητας: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ανάγκη από ξεκούραση. Είναι εκεί 24/7 για να παράγει αξία για εσάς και το γραφείο σας.

Τελικά οι ανατροπές στις ισορροπίες δυνάμεων της αγοράς θα γίνουν, όμως ο μεσίτης δεν κινδυνεύειαπό την ίδια την τεχνολογία αλλά από τους υπόλοιπους μεσίτες, οι οποίοι θα προσαρμοστούν καλύτερα και θα ενσωματώσουν στην καθημερινότητας τους τα νέα αυτά εργαλεία.

Κάποιος μου είπε το ΑΙ μοιάζει με τσουνάμι που έρχεται να μας πλακώσει και να μας εξαφανίσει όλους. Του απάντησα όχι όλους. Μόνο τους απροετοίμαστους. Οι έτοιμοι θα περιμένουν με την σανίδα του σερφ ανυπομονώντας να το καβαλήσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *