Thursday , 18 April 2024

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου στο ΤΕΕ

Με το ΔΣ του ΤΕΕ– Τμήμα Κ. Μακεδονίας, το οποίο εκπροσώπησε ο πρόεδρός του Πάρις Μπίλλιας, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», αποτελούμενη από τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους Αθανασιάδου Μυρσίνη, Θεοδωρόπουλο Γιώργο και Σουλτανίδου Χριστίνα.

Κατά τη συνάντηση, από την πλευρά του κ. Μπίλλια, ως βασικά προβλήματα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τέθηκαν η οδική ασφάλεια και τα αντιπλημμυρικά έργα, για την επίλυση των οποίων, όπως δήλωσε, πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι. Σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο, εξέφρασε την άποψη ότι οι Περιφερειάρχες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση για την άμεση εκταμίευση του ποσού των 500 εκατ. που έχουν εγκριθεί από την ΕΤΕπ για το σκοπό αυτό, ενώ για τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα χρήματα που ήδη υπάρχουν στο Πράσινο Ταμείο (πάνω από 3 δις), τα οποία προέρχονται από την είσπραξη περιβαλλοντικών προστίμων και τακτοποίηση αυθαιρέτων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, αυτά τα χρήματα έχουν δεσμευθεί,με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, και μόνον 2,5% ετησίως μπορεί να εκταμιεύεται προς τις Περιφέρειες για περιβαλλοντικά έργα, ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μικρό.

Ανασφάλιστοι το 75% των μηχανικών το 2017!

Μετά από ερώτηση της κας Χαραλαμπίδου σε σχέση με τα ειδικότερα προβλήματα των μηχανικών, ο κ. Μπίλλιας αναφέρθηκε στην κρίση που περνά ο κλάδος, με μια μικρή ανάκαμψη σε ειδικούς τομείς, που παρατηρείται τελευταία. Τόνισε το γνωστό πρόβλημα των υψηλών εισφορών στα ασφαλιστικά τους ταμεία, εξαιτίας των οποίων, αλλά και της κρίσης που έπληξε τον κλάδο, περίπου το 75% των μηχανικών ήταν ανασφάλιστοι το 2017.

Από την πλευρά της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι τονίζει εδώ και χρόνια το σοβαρότατο ζήτημα της υποχρηματοδότησης της Τοπικής Ααυτοδιοίκησης, κατά συνέπεια και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, που απαιτούν «ματωμένα» πλεονάσματα, και θέτει ως βασικό στοιχείο αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της Π.Κ.Μ., τη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, πολλούς από τους οποίους αυτή παρακρατεί και δεν αποδίδει, όπως τους Κ.Α.Π., τη διεκδίκηση της αύξησης των ποσών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία κάθε χρόνο συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, συρρικνώνοντας και κατ΄ αναλογία και τη χρηματοδότηση των Περιφερειών, αλλά και την αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων, οι οποίες επίσης καρατομούνται κάθε χρόνο.

Κι επειδή όλα αυτά, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «γίνονται προκειμένου να ξεπληρωθεί το δυσβάσταχτο και αντιλαϊκό δημόσιο χρέος, το οποίο αντί να μειωθεί αυξάνεται», η «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» θεωρεί ότι η Π.Κ.Μ. «πρέπει να υιοθετήσει ως βασικό αίτημα, εκτός από την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, τη μη πληρωμή και διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, ως τη βασική προϋπόθεση για να έχει έναν επαρκή προϋπολογισμό, που θα της δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει, αυτόνομα, χωρίς συνεργασίες με ιδιώτες και παραχωρήσεις, τα απαραίτητα έργα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της περιοχής και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *