Friday , 29 March 2024

Η ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα στην κρίση του Έβρου και η μετεκπαίδευση όσων υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις

Του Γ. Κατσιάνη

Ένα ιδιότυπο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη, τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Από την μία μεριά, η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες στον Έβρο για να εξάγει την επιχειρησιακή της αποτυχία στο συριακό μέτωπο, μετά και την πρόσφατη συμφωνία για εκεχειρία με την Μόσχα.

Από την άλλη, η Ουάσιγκτον δια της φυσικής παρουσίας του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ  σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη στήριξη της στη χώρα μας «τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της».

Άλλωστε, η αξιοποίηση υποδομών, όπως είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στρατιωτικών εγκαταστάσεων (110 Πτέρυγα Μάχης) αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA).

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, στο μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για την δεύτερη φάση της κρίσης του Έβρου.

Παρά τα αυξημένα μέτρα που έχουν ληφθεί στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συνεργάτες του πρωθυπουργού τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της ελληνοτουρκικής μεθορίου με στρατιωτικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο της μετεκπαίδευσης όσων υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις και απολύθηκαν πρόσφατα από τον στρατό.

Έγκυρες πηγές του thesseconomy.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει τηλεφωνικές κλήσεις σε ορισμένους έφεδρους που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα για εκπαίδευση τους σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας.

«Πρόκειται για συνηθισμένη διαδικασία για όσους υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, καθώς τέτοιες ασκήσεις γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα», δήλωσε συνεργάτης πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *