Tuesday , 7 May 2024

Η κακοκαιρία «Oliver» φέρνει πολικό κρύο, βοριάδες και χιόνια το Σαββατοκύριακο, 25-26 Νοεμβρίου –Ισχυρός ο Βαρδάρης

«Από τις πολικές περιοχές έρχεται μια πολλή ψυχρή αέρια μάζα και σαρώνει μεγάλο μέρος της Βόρειας, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που φτάνει μέχρι και τα Βαλκάνια. Μάλιστα στα Βόρεια Βαλκάνια τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και τα 50 εκατοστά. Στη χώρα μας οι χιονοπτώσεις θα είναι σύντομες», λέει στο thesseconomy.gr o διδάκτωρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας.

Κακοκαιρία εξπρές
Η κακοκαιρία αυτή, η «Alexis»- όπως αρχικά τη… βάφτισαν Ιταλοί μετεωρολόγοι, «Oliver» το τελικό όνομά της- θα έχει σύντομη διάρκεια. Κι όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος «θα χιονίσει πρόσκαιρα το βράδυ του Σαββάτου-ξημερώματα Κυριακής στις ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στα ημιορεινά- σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο -της Μακεδονίας και της Θράκης. Θα χιονίσει σε Φλώρινα, Καστοριά κ.ά. Θα έχει ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε Μακεδονία, Θράκη, Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Ισχυροί βοριάδες
«Οι άνεμοι από δυτικοί θα ενισχυθούν και θα μεταβληθούν από αύριο, απόγευμα Σαββάτου, σε ισχυρούς βοριάδες οι οποίοι θα πνέουν ενισχυμένοι με ένταση 8-9 μποφόρ και κατά τόπους θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ. Ενισχυμένος θα είναι ο Βαρδάρης στη Θεσσαλονίκη. Ψυχρός και σφοδρός χρειάζεται να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα» επισημαίνει ο κ. Σιούτας.

«Βουτιά» 10-12 βαθμούς
Τσουχτερό θα είναι το κρύο αφού «η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 10-12 βαθμούς Κελσίου. Το ψυχρό διήμερο η μέγιστη θα φτάσει τους 6-7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα με την αίσθηση να είναι κοντά στο 0 ή και αρνητική. Έντονη θα είναι η αίσθηση του κρύου λόγω των ισχυρών βοριάδων. Η ελάχιστη θα είναι στους 2-3 βαθμούς. Για τη Θεσσαλονίκη το κρύο θα είναι τσουχτερό, λόγω του Βαρδάρη, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα είναι στους 0 με -1 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι στους 10-12 βαθμούς. Να επισημάνουμε ακόμη ότι την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα έχουμε νέα επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ ισχυρές βροχές και λιγότερα χιόνια στα βόρεια ορεινά της χώρας μας».

Προσοχή στον παγετό
Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών «θα έχουμε ισχυρό παγετό -στους -3 βαθμούς θα δείχνει ο υδράργυρος- το βράδυ της Κυριακής και την ερχόμενη Δευτέρα στη Δυτική Μακεδονία και πιθανόν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *