Friday , 3 May 2024

Η Sophia the Robot έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Μια ξεχωριστή έκπληξη απευθείας από το… μέλλον επιφυλάσσει φέτος η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND.

Την Παρασκευή 26 Απριλίου θα υποδεχθεί τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο.

Ειδικότερα, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τη Sophia the Robot, η οποία στην πρώτη της επίσκεψη στην πόλη θα βρίσκεται στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη BEYOND την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου.

Πέρα από τη συγκεκριμένη διάδρασή της με το κοινό, η Σοφία θα συμμετάσχει στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής σε συζήτηση μεταξύ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του Ερευνητή & Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab-Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Δρα Μιχάλη Μπλέτσα. 

Η Sophia είναι το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», αφού μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους.

Μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελα μέχρι γκριμάτσες.

Μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Αϊνστάιν.

Δημιουργήθηκε το 2016 και έναν χρόνο μετά έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα.

Επίσης, το 2017 η Sophia έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *