Monday , 13 May 2024

Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι – Ακριβαίνει το Σεπτέμβριο μετά την αύξηση 7%-10% στο αλεύρι

Πιο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές μετά την αύξηση 7%-10% στο αλεύρι, την πρώτη ύλη του ψωμιού, η οποία θα συμπαρασύρει τις τιμές όλων των αρτοσκευασμάτων. Από την πλευρά τους οι αρτοποιοί δηλώνουν ότι για λίγο καιρό ακόμα θα συγκρατήσουν την τιμή σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αυξήσεις

Κατά 0,6% αυξήθηκαν τον Ιούλιο το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9,5%, του Μαΐου κατά 11,1%, του Απριλίου κατά 13,8%, του Μαρτίου κατά 0,4% και του Φεβρουαρίου κατά 16,8%. Έτσι, από τον Μάρτιο του 2022 η φρατζόλα των 350 γραμ.. κόστιζε από 90 λεπτά έως 1 ευρώ και του μισού κιλού από 1,10 ευρώ έως 1,30 ευρώ.

Είδος πολυτελείας το κουλούρι Θεσσαλονίκης
Είναι χαρακτηριστικό πως «καπέλο» διαπιστώνεται και στο κουλούρι Θεσσαλονίκης που θεωρείται παραδοσιακά ένα φτηνό σνακ που απευθύνεται σε όλα τα πορτοφόλια. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης κοστίζει από 60 έως 80 λεπτά, ωστόσο απειλείται και αυτό με αύξηση και αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ.

Από τα 14.400 αρτοποιεία έκλεισαν 260 το 2022
Από την πλευρά τους οι αρτοποιοί ισχυρίζονται ότι απορροφούν το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει παραμείνει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αγωνιούν για το επάγγελμά τους που απειλείται με συρρίκνωση. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας τους από τα 14.400 αρτοποιεία που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, 260 έβαλαν «λουκέτο» μέσα στο 2022. Η ομοσπονδία αρτοποιών προβλέπει ότι, την επόμενη τριετία, οι οικογενειακοί φούρνοι θα είναι λιγότεροι κατά 30%. Οι συνοικιακοί φούρνοι συγκρατούν την τιμή του ψωμιού για να διατηρήσουν την πελατεία τους, οι ιδιοκτήτες τους όμως διαμηνύουν ότι έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της αντοχής τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *