Friday , 3 May 2024

Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι – Τί λέει η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης – Σήμερα από 2,80-3,20 ευρώ στους φούρνους

«Η τιμή ενός προϊόντος εξαρτάται πάντα από το κόστος. Όταν τα κόστη δεν μεταβάλλονται, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανέβει η τιμή του. Η τιμή του ψωμιού τηρουμένων των αναλογιών δεν έχει ανέβει μέχρι στιγμής. Τώρα αν αύριο, μεθαύριο πάει το πετρέλαιο 3 ευρώ είναι προφανές ότι θ΄ανέβει η τιμή του», υπογράμμισε στο thesseconomy.gr η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης Ελισσάβετ Κουκουμέρια.

Τί ζήτησαν από τον υπουργό
Οι αρτοποιοί συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με θέμα τις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού και βασικών προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής. Όπως διευκρίνισε η κ. Κουκουμέρια «αυτό που ζητήσαμε εμείς στην προχθεσινή συνάντησή μας με τον υπουργό υπουργό είναι να υπάρξουν έλεγχοι, έτσι ώστε να μην έχουμε υπερβολικές αυξήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια κτλ. Οπότε με βάση αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποια αύξηση». Και ανέφερε «έγινε μια αύξηση στο ψωμί τον Μάρτιο του 2022 όταν διπλασιάστηκε η τιμή του αλεύρου, άρα υπήρχε θέμα τότε κι έγινε αυτή η αύξηση. Από κει και πέρα δεν έχει γίνει κάποια άλλη αύξηση παρά το γεγονός ότι όλα αυτά που συμμετέχουν στην παραγωγή του ψωμιού έχουν ανέβει και ανεβαίνουν συνέχεια».

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός
«Η τιμή του κιλού του ψωμιού αυτή τη στιγμή σ’ ένα αρτοποιείο ξεκινά από τα 2,80-2,90 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 3,20 ευρώ. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δηλαδή με τα ψωμιά μακράς διάρκειας που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, είναι 40% κάτω», υπογραμμίζει η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Και προσθέτει «στα σούπερ μάρκετ η τιμή του κιλού ξεκινάει από τα 4,00 ευρώ. Εμείς εκπροσωπούμε το φρέσκο ψωμί, που είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε με τον υπουργό, γιατί υπάρχει εδώ ένας αθέμιτος ανταγωνισμός σε όλα αυτά τα ψωμιά που δεν γνωρίζει ο καταναλωτής ότι προέρχονται από κατεψυγμένη ζύμη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *