Wednesday , 8 May 2024

Θεοφάνια: Στην Προβλήτα Α’ η τελετή Αγιασμού των υδάτων της Θεσσαλονίκης μετά από 60 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια η τελετή του Αγιασμού των υδάτων της Θεσσαλονίκης για τα Θεοφάνια θα γίνει σήμερα στο λιμάνι της και συγκεκριμένα στην Προβλήτα Α΄. Στόχος η εύκολη πρόσβαση και η απρόσκοπτη θέα των πιστών στη ρίψη του Τιμίου Σταυρού και στην τελετή αγιασμού των υδάτων.

Μια φωτογραφία η αφορμή
Αφορμή για την αλλαγή των χώρου ήταν μια φωτογραφία που δώρισε ένας ιερέας από τον Άγιο Μηνά, στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο. Η φωτογραφία του 1917 απεικονίζει την τελετή του αγιασμού από τον τότε μητροπολίτη, μακαριστό Γεννάδιο, παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Α΄ Προβλήτα και ο κ. Φιλόθεος πρότεινε να επανέλθει στο σημείο εκείνο το τελετουργικό της ρίψης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο αγιασμός και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού γινόταν στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας.

Η θεία λειτουργία
Η αρχιερατική θεία λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανίων θα γίνουν στο μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου του Παλαμά. Στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει από το προαύλιο του ναού η λιτανεία για την τελετή αγιασμού των υδάτων. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η πομπή ιερέων και πιστών από τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 10.30 π.μ. θα ξεκινήσει η λιτανεία από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας. Οι τρεις λιτανείες θα ενωθούν σε μία, στην Α΄ Προβλήτα, όπου στις 11.05 θα γίνει η τελετή Αγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Η ανακοίνωση της μητρόπολης
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης «οι ιερές ακολουθίες, όπως και ο αγιασμός θα τελεστούν προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου». Προστίθεται ακόμη ότι «αναμένονται οι φιλόχριστοι Θεσσαλονικείς και οι παρεπιδημούντες επισκέπτες της πόλης μας να προσέλθουν στην ιερά Τελετή και παραμένοντας κατά μήκος της λεωφόρου Νίκης να συμμετάσχουν προσευχητικά στα τελούμενα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *