Monday , 13 May 2024

Θεσσαλία: Έπεσε στα 8 μέτρα η στάθμη του Πηνειού – Στους 15 οι νεκροί – Χωρίς νερό και ρεύμα πολλές περιοχές

Βιβλική είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel» που έπληξε την περιοχή, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 15 ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται. Την ίδια ώρα υποχωρούν σταδιακά τα νερά στον Πηνειό, με ολόκληρα χωριά να έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες, στις περιουσίες και στα σπίτια. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.

Στους 15 οι νεκροί
Συνεχίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Από την περασμένη Τρίτη, έχουν γίνει συνολικά 4.500 διασώσεις πολιτών με επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Στους 15 ανήλθαν χθες οι νεκροί από την κακοκαιρία καθώς εντοπίσθηκαν τέσσερις σοροί αγνοουμένων. Πρόκειται για τον 42χρονο που παρασύρθηκε από ρέμα στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, την Τρίτη το πρωί, μία 87χρονη μητέρα με τον 65χρονο γιο της στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας και έναν 58χρονο από τον Άγιο Δημήτριο Καρδίτσας.

Πέφτει η στάθμη
Στον Πηνειό οι αρμόδιες αρχές επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην κατασκευή αναχωμάτων καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα τις προηγούμενες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα γεγονός που σημαίνει ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσει το κέντρο της Λάρισας. Ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού. Η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.

Στη Λάρισα
Καθώς πέφτει η στάθμη του νερού στον Πηνειό, μπορεί να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα της Λάρισας καθώς αποτραβιούνται σταδιακά τα νερά από πολλές συνοικίες της. Μάλιστα, ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά είναι πλέον στεγνός, υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Στο Πήλιο και στο Βόλο
Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο. Στο Βόλο που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Συναγερμός για την προστασία της δημοσίας υγείας
Εν τω μεταξύ, η επόμενη μάχη που θα δοθεί είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στο θεσσαλικό κάμπο. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.

Κλειστοί δρόμοι

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας «η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, έχει ως εξής:
-Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.:
στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας)
στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).
Στο νομό Μαγνησίας: Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.:
στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη
από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας
Τα οχήματα που κινούνται επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ προς Αθήνα, πραγματοποιείται αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας με είσοδο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη από την Χ/Θ 284+700 έως την Χ/Θ 291+750, λόγω φθοράς στο οδόστρωμα στη Χ/Θ 287 του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης».

Hellenic Train: Αναστέλλονται δρομολόγια
Ανακοίνωση εξέδωσε η Hellenic Train σχετικά με την αναστολή δρομολογίων από Αθήνα για Θεσσαλονίκης και από Λάρισα για Λιτόχωρο. Συγκεκριμένα: «Μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού, αναστέλλονται οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα- Λιτόχωρο, σήμερα Δευτέρα 11/9/2023. Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, θα γίνει νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμό των δρομολογίων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *