Friday , 10 May 2024

Θεσσαλία: Βιβλική καταστροφή σε Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα – 12 οι νεκροί -Αγωνία για τον Πηνειό

Εικόνες αποκάλυψης στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σε Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο, ενώ χωριά έχουν βυθιστεί στη λάσπη και στα νερά. Τους 12 έφθασαν οι νεκροί καθώς χθες, Σάββατο (9/9), βρέθηκε η σορός του ενός άνδρα στην παραλία των Ελληνικών στην Εύβοια, ο οποίος ήταν αγνοούμενος από τις 6 Σεπτεμβρίου από το χωριό Πάλτση Πηλίου. Σήμερα το πρωί εντοπίστηκε νεκρός ένας 56χρονος στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Πέτρινο και Άγιο Δημήτριο στον δήμο Παλαμά Καρδίτσας. Την ίδια ώρα στους έξι ανέρχονται οι αγνοούμενοι.

Καρδίτσα, Βόλος και Λάρισα παραδόθηκαν στη μανία του «Daniel»
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σε Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα. Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτους, ενώ υπάρχουν παντού νερά και λάσπες. Την ίδια ώρα παραμένει η αγωνία για τον Πηνειό, ο οποίος έχει υπερχειλίσει σε κάποια σημεία, οδηγώντας ακόμα και σε εκκενώσεις περιοχών. Η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε τα 10 μέτρα. Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη σε συνδυασμό με την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, που είχαν προ τριετίας εξαγγελθεί, οι μη ανθεκτικές υποδομές και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας έφεραν την ολική καταστροφή. Για χαραμάδα ελπίδας από την ύφεση και τη μικρή πτώση της στάθμης στον Πηνειό έκανε λόγο σε μήνυμά του στα social media ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης. Ωστόσο, τονίζει ότι δεν πέρασε ο κίνδυνος για τη συνοικία του Ιπποκράτη και καλεί τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι διασώστες
Η επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων γίνεται με βάρκες καθώς το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί αλλά εκατοντάδες ακόμη παραμένουν παγιδευμένοι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και χωρίς τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν. Εν τω μεταξύ διασώθηκαν οι τέσσερις πυροσβέστες και οι τέσσερις πολίτες μετά την ανατροπή δύο σωστικών λέμβων στην περιοχή της Γιάννουλης. Οι τέσσερις πυροσβέστες είχαν απεγκλωβίσει από τις εργατικές κατοικίες τους τέσσερις πολίτες και στην επιστροφή τους ανατράπηκαν εξαιτίας των ορμητικών νερών και των χειμάρρων. Σε όλους παρασχέθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μία γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Hellenic Train: Αναστέλλει τις λεωφορειακές συνδέσεις Αθήνας – Θεσσαλονίκης
«Αναστέλλονται οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη καθώς και στη Λάρισα- Λιτόχωρο, σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Hellenic Train. «Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η εθνική οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμό των δρομολογίων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δωρεάν η διέλευση σε διόδια
Δωρεάν και στα δύο ρεύματα είναι η διέλευση των οχημάτων από χθες, Σάββατο, έως τη Δευτέρα στις 6 π.μ., από τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και στα δύο ρεύματα, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις υποδομές, Νίκου Ταχιάου. Η απόφαση ελήφθη με σκοπό τον περιορισμό του κόστους μετακίνησης, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ, μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της κακοκαιρίας και με δεδομένη την επιπλέον επιβάρυνση που θα προκύψει από την εναλλακτική αυτή διαδρομή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *