Thursday , 2 May 2024

Θεσσαλία: Καταβάλλονται αύριο αποζημιώσεις 200 εκατ. σε αγρότες, αλιείς και μελισσοκόμους – Άρχισε χθες η καταβολή στους κτηνοτρόφους

Στη Θεσσαλία θ’ αρχίσει αύριο, Παρασκευή, η διαδικασία καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για την φυτική παραγωγή, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Ήδη από χθες Τετάρτη (8/11) ξεκίνησε η καταβολή των προκαταβολών των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο, σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία.

Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ήδη 20 εκατ. ευρώ
Ο υπουργός ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αρχικά 150 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί πάνω από 20 εκατ. σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους. Επίσης ανέφερε ότι για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν παραγωγές που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ, επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, αρωματικά φυτά κτλ. Σχετικά με τα ζώα που έχουν απολέσει οι κτηνοτρόφοι και τους στάβλους που έχουν καταστραφεί, ο υπουργός είπε ότι η χρηματοδότηση θα είναι 100%. Επεσήμανε, ότι «με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία για να κατασκευαστούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο ασφαλείς, λιγότερο ενεργοβόρες και πιο φιλικές στο περιβάλλον». Όσον αφορά το τελικό ποσό των αποζημιώσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτιμήσεων.

Ειδική μελέτη για την Κάρλα
Για τους παραγωγούς στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που οι καλλιέργειές τους παραμένουν πλημμυρισμένες, ανέφερε ότι αναμένεται ειδική μελέτη, από Ολλανδική εταιρεία, για τον τρόπο άντλησης των υδάτων, ενώ παράλληλα το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αγρότη για το ζήτημα του περονόσπορου και της ακαρπίας, είπε ότι έχει ετοιμασθεί φάκελος από το υπουργείο για να κατατεθεί στην Ε.Ε. και ότι ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες μεσογειακές χώρες για την προώθηση του ζητήματος, μιας και η χώρα μας έδωσε προτεραιότητα στο ζήτημα της Θεσσαλίας.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ρεύμα
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοίνωσαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία. «Η κυβέρνηση, με τη συνεννόηση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με το δικό μας υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα των αγροτών, που έχουν πληγεί από τις τεράστιες πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η ρύθμιση θα περιέχει μια περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο. Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα μπουν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *