Tuesday , 7 May 2024

Θεσσαλία: Νεκρά ζώα και δυσοσμία υγειονομική βόμβα στις πληγείσες περιοχές – Αυξημένος ο κίνδυνος για λοιμώξεις

Συναγερμός έχει σημάνει στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Θεσσαλίας σχετικά με την προστασία της δημοσίας υγείας των κατοίκων. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία είναι εναρμονισμένη και η ελληνική νομοθεσία, το νερό πόσιμο είναι το κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και μη πόσιμο το ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. «Η χλωρίωση του νερού είναι αποτελεσματική στο 95% των μικροβίων και παρασίτων». Ο ΙΣΜ τονίζει ότι οι έλεγχοι του νερού του Βόλου πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, να είναι επαναλαμβανόμενοι από πολλά σημεία του δικτύου και ότι πρέπει να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του νερού από την ΔΕΥΑΜΒ (όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας).

Απόγνωση στον Παλαμά Καρδίτσας
Η απόγνωση έχει ξεχειλίσει στον Παλαμά Καρδίτσας, με τους κατοίκους να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι σώζεται, εν μέσω χιλιάδων νεκρών ζώων, δυσοσμίας και του τεράστιου υγειονομικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν. Κουφάρια ζώων επιπλέουν στις πλημμυρισμένες εκτάσεις, με τους πληγέντες να αγωνιούν για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. «Επιβιώσαμε από τις πλημμύρες, θα πεθάνουμε από αρρώστιες», λένε χαρακτηριστικά. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές και στα φαρμακεία. Όλα τα φάρμακα βυθίστηκαν στο νερό και πρέπει να περάσει ειδική επιτροπή για να τα καταστρέψει, όπως γίνεται με όλα τα σκευάσματα που λήγουν. Ακόμη δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό στην περιοχή, με τους κατοίκους να έχουν αγοράσει μάσκες και να δηλώνουν προετοιμασμένοι για όλα.

Οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας
Από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων απευθύνονται γενικές οδηγίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τις περιοχές της Θεσσαλίας. Όπως αναφέρει, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της υγιεινής διάθεσης ασφαλών τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι. Επίσης λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.Η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας δίνει γενικές οδηγίες:
-Απαγορεύεται η λειτουργία των δομών που δεν έχουν καθόλου παροχή νερού.
-Οι δομές που έχουν παροχή νερού, ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση, θα το χρησιμοποιούν μόνο για την έκπλυση των λεκανών των αποχωρητηρίων.
-Θα γίνεται σχολαστική καθαριότητα στις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται από τη δομή. Τα παραπάνω ισχύουν μέχρι να αποδειχτεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το υπουργείο Υγείας
Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανήγγειλε μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, λόγω των σημαντικών κινδύνων που ελλοχεύουν από τα λιμνάζοντα νερά, ενώ με εγκύκλιο τίθενται υγειονομικές παράμετροι για την παρασκευή και διανομή τροφίμων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν έχουν εμφανισθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας να διερευνηθεί η συσχέτιση της εμφάνισης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με την πρόκληση βλαβών και την εκτέλεση έργων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *